De staking van de  Meteorologische Dienst van Curaçao (MDC) was vandaag na een paar uur overleg met de minister weer voorbij maar de situatie is absoluut nog niet opgelost. Dat laat ABVO-vakbondsleider, Gregory Wilson, weten. “De meteorologen willen zich van hun beste kant laten zien maar het geduld is summier. De minister krijgt tot morgen de tijd om met een passend voorstel te komen.”


Foto: Meteo

Het personeel van de Curaçaose Meteo besloot vanochtend het werk neer te leggen omdat ze het personeelstekort spuugzat zijn. “Er zitten 22 mensen op deze dienst terwijl horen 33 mensen op deze dienst te zitten”, vertelt Wilson. “Het personeelstekort loopt al sinds 2006. De overheid besloot toen gepensioneerde weermannen en vrouwen in dienst te nemen onder een speciaal contract tot de open vacatures zouden zijn opgevuld, maar die staan tot op de dag van vandaag nog steeds open en de gepensioneerden zijn inmiddels weer weg. Intussen lopen de overuren de spuigaten uit en dreigen er burn-outs.”


Geen werving door aanwijzing
De dienst heeft volgens Wilson ‘verscheidene malen bij de overheid aangeklopt voor een oplossing’, maar zonder resultaat. “Als reden werd de laatste tijd opgegeven dat er geen nieuwe personeelsleden meer kunnen worden aangenomen door de aanwijzing die Curacao heeft gekregen van Nederland. Maar dat is gewoonweg onzin, want die aanwijzing is er juist om de problemen op te lossen en niet om problemen te creëren. Minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Planning is het op dat punt met ons eens en heeft een oplossing beloofd.”


Deadline
De minister heeft tot morgen de tijd gekregen om met een concreet plan te komen. Als dat niet gebeurt dan worden de stakingen weer opgepakt. Volgens de meteorologen heeft de staking vooral een negatief effect op de lucht- en zeevaart. Beide diensten gaven vanmiddag echter aan ‘niets van de staking te hebben gemerkt.’

Door: Natasja Gibbs