De Curaçaose Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) vergadert op dit moment over of ze akkoord gaat met het voorstel van Zorg-minister Ben Whiteman. “De minister heeft voorgesteld om een commissie van wijze mannen aan te stellen die transparantie moet brengen in de kosten van de apothekers om tot een passend tarief-advies te komen”, vertelt VAE-woordvoerster en interim-voorzitter, Angelique Schoop. “De apothekers zijn zeer ontevreden en het belooft geen makkelijke vergadering te worden.”

Foto: Natasja Gibbs

Sinds vrijdag 1 februari weigeren de apotheken, aangesloten bij de VAE, zorgpassen en eisen ze contante betalingen voor medicijnen omdat ze het oneens zijn met het tarief van zeven gulden per medicijn dat sinds 1 februari geldt bij het invoeren van de Wet Basis Ziektekostenverzekering op het eiland.


Onacceptabele situatie

“Voor 1 februari  werden er vier verschillende tarieven gebruikt door de fondsen: variërend van zeven tot veertien gulden per medicijn.” Volgens Schoop gaan de apothekers er door de nieuwe regeling er met vier ton per jaar op achteruit. “Dat is onacceptabel, zeker als je onze situatie vergelijkt met andere gebieden in het Nederlands Koninkrijk”, aldus Schoop. “Op Aruba ligt het tarief op veertien gulden, op Bonaire is dat acht dollar en in Nederland is dat zeven Euro per medicijn.”


Oplossing minister moeilijk

Of de oplossing van de minister de leden van de VAE tevreden zal stellen vraagt Schoop zich sterk af. “Het is op papier geen slechte oplossing die de minister voorstelt, maar in de praktijk liggen de zaken er veel ingewikkelder voor. Zo wil de minister inzicht in de kosten van de apothekers om zo tot een passend tarief te komen, maar die manier is volgens mij appels met peren vergelijken. We hebben 33 apothekers die allemaal een aparte financiële huishouding hebben. De ene apotheker maakt meer kosten dan de ander. Er zou dan een soort van algemene deler moeten komen om een eerlijk algemeen tarief vast te stellen, maar of dat zo simpel is daar heb ik een hard hoofd in.”

Door: Natasja Gibbs