De Curaçaose Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE) gaat juridisch advies inwinnen voordat het een reactie geeft op het voorstel dat Zorgminister Ben Whiteman maandag 4 februari deed. “Tot die tijd zullen we geen acties voeren waarvan de patiënt de dupe kan worden en kunnen Curaçaoënaars met een zorgpas gewoon hun medicijnen ophalen”, aldus VAE-woordvoerster en interim-voorzitter Jaqueline Schoop.

Foto: Natasja Gibbs


Vrijdag ging de Wet Basis Ziektekostenverzekering op het eiland in en daarmee ook een vast nieuw tarief voor de apothekers van zeven gulden per medicijn. “De overheid heeft ons totaal verrast met dit besluit”, vertelt Schoop. “Tijdens de vergadering vanmiddag met de apothekers bleek dat geen van ons de wet schriftelijk heeft ontvangen en in heeft kunnen zien. We weten dus niet eens wat onze rechten en plichten exact zijn, dus eerst willen we hier duidelijkheid over voordat we op het voorstel van de minister ingaan om een commissie van ‘wijze mannen’ aan te stellen om een advies uit te brengen voor een passend tarief.”

Nog een brug te ver
Tijdens de vergadering vanmiddag over het voorstel van Whiteman bleek een meerderheid van de apothekers niet alleen problemen te hebben met het nieuwe tarief (volgens Schoop gaan de apothekers er daardoor met vier ton op jaarbasis op achteruit) maar ook met de implementatie ervan. “Er is nog met geen woord gerept over de technische kant van deze nieuwe regeling. Zo moet de software worden aangepast en dat kost geld, geld dat er niet is door het nieuwe tarief.” Volgens Schoop is het voorstel van Whiteman ‘nog een brug te ver.’ “Eerst moet er gekeken worden naar de kosten en naar de exacte inhoud van de wet dan pas kunnen we reageren.”

Besluit mag niet lang duren
Bij wie de apothekers juridisch advies gaat inwinnen wil Schoop nog niet zeggen. “We hebben onze vaste juridische adviseurs, maar wie dat zijn doet er op dit moment niet toe.” Ook een inschatting over de tijdsduur durft Schoop nog niet te maken, wel is de ervan overtuigd dat de besluitvorming zeker geen maanden mag duren, zelfs geen weken meer. “Ieder dag langer zonder duidelijkheid over het tarief kost de apothekers alleen maar geld.” Vanavond nog gaat er een mail met een verklaring van de apothekers naar de minister.

Door: Natasja Gibbs