“We zijn niets opgeschoten in het gesprek met minister Ben Witheman gisteren dus onze actie gaat vandaag gewoon door”, vertelt Shaheen Elhage, voorzitter van de Curaçaose Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE).


Dinsdag 12 maart kondigden de apothekers aan dat ze van plan waren vanaf vandaag mensen met een Basiszorgverzekeringspas geen medicijnen mee te geven en terug te sturen naar hun zorgverzekeraar. Pas als ze daar schriftelijk akkoord hebben gekregen op hun recept kunnen ze weer bij de apotheek terecht. 

Toen dit gisteren bekend werd gemaakt in de media brak er onder een groot deel van de verzekerden paniek uit en stonden er rijen dik bij onder andere zorgverzekeraar SVB. Nu blijkt dat de actie vandaag daadwerkelijk doorgaat is het nog drukker dan gisteren bij het kantoor aan de Pater Euwensweg.

Meningsverschil
“We blijven gewoon hangen op een verschil van interpretatie van de nieuwe Wet Basis Ziektekostenverzekering en de uitvoering daarvan”, aldus Elhage. “De minister vindt dat er voldoende duidelijkheid is voor het uitvoeren van de wet. Ook blijft hij bij zijn standpunt dat hij niet aan ons verzoek voor een overgangsregeling voor de tarieven kan voldoen omdat dat wettelijk niet is toegestaan.”

Discriminatie
Het feit dat de minister op basis van de wet weigert een overgangsregeling voor de apothekers in te stellen zodat ze over de nieuwe tarieven kunnen onderhandelen noemt Elhage ‘pure discriminatie.’ “De huisartsen krijgen wel een overgangsregeling geboden om hun patienten en tarieven in kaart te brengen. Waarom kan dat voor die groep wel en voor ons niet?”

Status quo
Voorlopig lijken de apothekers er niet uit te komen met de overheid en betaalt de Curacaoenaar daar het tol van. Ook zorgverzekeraar SVB is ontevreden. “We hebben ineens non-stop klagende mensen aan het loket en we komen daardoor niet aan het andere nodige werkt toe”, vertelt een medewerkster van het kantoor.

Door: Natasja Gibbs