“Praten over medische fouten op Bonaire is taboe. Er zijn veel patiënten waarbij medische fouten zijn gemaakt, maar ze zijn bang om hun verhaal te doen”, zegt Finiska Ridderstaat (30). In september van vorig jaar is er iets fout gegaan bij een kijkoperatie waarbij haar galblaas is verwijderd. Nu moet ze om de drie maanden een hersteloperatie doen in Colombia.


Haar gal zat vol stenen, dus die moest eruit. De operatie vond plaats in Mariadal, het enige ziekenhuis van Bonaire. Finiska Ridderstaat werkt daar als verpleegster. “Ik ken veel medische termen en ik weet dat een galblaasverwijdering geen ingewikkelde operatie is. Toch is het echt verkeerd gegaan.”

Finiska Ridderstaat - Foto: Belkis Osepa

Colombia
Ridderstaat klaagt er nu over dat haar leven er niet gemakkelijker op is geworden. Elke drie maanden moet ze naar Colombia. Haar drie kinderen blijven dan alleen achter en als ze terugkomt is ze arbeidsongeschikt en moet ze weer herstellen. Ridderstaat: “Ik ben snel moe en ik ben fysiek niet meer de oude. Ik heb last van mijn darmen en ik kan niet meer normaal eten.”

Ze vindt dat ze slachtoffer is van een mogelijke medische misser. Vooral omdat de opererende chirurg, toen ze bijkwam van de narcose, haar niet eens heeft verteld wat er was gebeurd tijdens de kijkoperatie. Pas toen ze op Curaçao moest worden geopereerd wegens complicaties, kreeg ze te horen dat er verkeerd was geknipt. “Ik kreeg te horen dat ik een irritatie had. Dat was een grote leugen. De waarheid is me niet verteld.”

Finiska Ridderstaat vertelt haar verhaal

Raar
Ridderstaat vindt zich in de steek gelaten door het ziekenhuis. Ze heeft het gevoel dat ze niet gehoord wordt. De afhandeling  van de papieren  die ze nodig heeft voor uitzending naar Colombia verloopt stroef. “Ik voel me raar op mijn eigen werk. Ik voel me niet thuis.”

Finiska Ridderstaat heeft een wens. Dat er geen medische fouten meer gedaan worden bij patiënten op Bonaire. Ze wil dat er in Nederland wordt uitgezocht of de chirurg die haar verkeerd heeft geknipt, met alles in orde was en of die daar goed werk heeft geleverd voor ze naar Bonaire kwam. “Nederland moet de ogen open doen en naar de zorg kijken.”

Intern onderzoek
Theo Braeken, medisch manager van het ziekenhuis Mariadal bevestigt dat er iets verkeerd is gegaan tijdens de operatie van Finiska Ridderstaat. Mariadal heeft al een intern onderzoek  uitgevoerd en afgerond.  “We willen niet dat dit nog een keer gebeurd”, zegt Braeken, “de resultaten van het onderzoek spelen we terug naar onze medewerkers en als het nodig is nemen we maatregelen.”

Braeken wil de onderzoeksresultaten niet bekend maken, omdat de behandeling van de klacht van Finiska Ridderstaat door de klachtencommissie nog loopt. “We willen dat onderzoek niet doorkruisen en de onafhankelijke commissie beïnvloeden welke kant zij op dienen te gaan.”

Procedure
Braeken stelt dat ziekenhuis Mariadal de gebruikelijke procedures volgt bij benoeming van specialisten. Er wordt gekeken naar de achtergrond van de specialist, naar de inschrijving in het BIG-register en of de specialist antecedenten heeft bij het medisch tuchtrecht.  Ook moeten specialisten een verklaring omtrent gedrag voorleggen.

Het ziekenhuis heeft Finiska Ridderstaat professionele hulp aangeboden. Zij kan met een psycholoog of psychiater het incident kan doorbespreken om aan het verwerkingsproces te beginnen, aldus Braeken.

Reactie Medisch Manager Theo Braeken

Door: Belkis Osepa