Foto: Pexels

Sint Maarten gaat op 11 januari naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In totaal 22.553 bewoners kunnen hun stem uitbrengen op één van de acht deelnemende partijen.

Tussen 2010 en 2020 was het op het eiland politiek onrustig, met tien verschillende regeringen en in totaal zeven verschillende premiers. De afgelopen vier jaar was er echter met minister-president Silveria Jacobs (National Alliance) sprake van politieke stabiliteit. Ze hoopt hierdoor opnieuw vertrouwen van de kiezers te krijgen.

Oppositiepartijen spreken echter van ‘stilstand en achteruitgang’ in de afgelopen vier jaar. Ze willen een nieuwe koers varen, waarbij vooral de economische vooruitgang een belangrijke rol speelt in de verkiezingen.

De kosten van levensonderhoud zijn op het eiland, net als veel andere Caribische eilanden, fors gestegen. Ook is er kritiek op het belastingstelsel, dat volgens de meeste partijen moet worden herzien.

Opschoning
In aanloop naar de verkiezingen werd de bevolkingslijst opgeschoond. Duizenden personen stonden nog ingeschreven, terwijl ze al lang waren vertrokken.

Als gevolg hiervan is duidelijk dat in totaal 22.553 mensen mogen stemmen. Opvallend is dat van dat aantal maar 8.652 personen daadwerkelijk zijn geboren op het eiland. Andere bewoners van het eiland zijn geboren in onder meer Curaçao, Aruba, Nederland, de Dominicaanse Republiek of Guadeloupe.

Veiligheid verkiezingen
Een ander punt van zorg is de veiligheid en de wijze waarop de verkiezingen worden gehouden. Zo gaven het Openbaar Ministerie Sint Maarten en de Landsrecherche drie dagen voor de verkiezingen aan ‘extra waakzaam te zijn voor wat betreft aanwijzingen van omkoping en het kopen of verkopen van stemmen’.

Die waarschuwing wordt niet voor het eerst gedaan. En niet ten onrechte. In 2018 werd parlementariër Silvio Matser veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, nadat de rechter het bewezen achtte dat hij in 2014 stemmen kocht tijdens de parlementsverkiezingen.

Matser werd verdacht veel mensen te hebben omgekocht, onder meer in de gevangenis. Uiteindelijk kon worden bewezen dat 13 gevangenen hun stem hadden verkocht aan Matser. In ruil voor hun stem kregen ze 100 dollar op de persoonlijke gevangenisrekening.

Het Openbaar Ministerie spoort alle kiezers dit jaar daarom aan om hun stemrecht uit te oefenen in het beste belang van Sint Maarten. Stemmen kopen of verkopen ‘opent de deur naar corruptie, een misdaad die de hele gemeenschap ondermijnt’, aldus het OM.

Vandalisme
Ook is de bevolking opgeroepen zich netjes te gedragen tijdens de campagneperiode en op de verkiezingsdag zelf. Dat heeft onder meer te maken met een ander fenomeen dat op het eiland is te zien: vernielen van de campagneposters.

Het Korps Politie Sint Maarten liet twee dagen voor de verkiezingen weten ‘diep bezorgd’ te zijn over de recente incidenten van vandalisme gericht op politieke borden die op het hele eiland zijn geplaatst.

De politie heeft meldingen ontvangen van borden die zijn bespoten met verf, beschadigd of vernield en waarschuwt dat daders kunnen worden gearresteerd en vervolgd als ze worden betrapt.

(tekst loopt door onder foto)

Onbekenden hebben verkiezingsposters beklad. Foto: KPSM

Live verkiezingen volgen
Tijdens de Parlementsverkiezingen 2024 op donderdag 11 januari zal het Departement van Communicatie (DCOMM) gedurende de verkiezingsdag elk uur updates verstrekken vanuit de stembureaus. De resultaten zijn te zien op: www.sintmaartengov.org/election.

‘s Avonds zijn de uitslagen op live televisie te zien. De verkiezingen zijn ook te volgen op verschillende socialmediakanalen van de overheid: op Facebook; op YouTube. En op de site van de overheid. Om daar de ‘livestream’ te zien moet je op de Mediapagina naar beneden scrollen.