Foto: Tim van Dijk

HILVERSUM – De partij National Alliance St. Maarten (NA) van de huidige interim-premier Silveria Jacobs heeft de verkiezingen op Sint-Maarten gewonnen. 

Met deze winst krijgt de partij er een zetel bij, wat neerkomt op nu zes zetels in het parlement. Het is dezelfde partij van de afgezette oud-premier William Marlin, vlak na de ravage van orkaan Irma.

Grote verliezer in deze verkiezingen is United Democrats (UD). De partij van Sarah Wescot-Williams moet zes van de zeven zetels inleveren. De nieuwe partij van Melissa Gumbs, Party for Progress (PFP), maakt daarentegen met twee zetels een opmerkelijke entree in de Sint-Maartense politiek. Het parlement heeft in totaal vijftien zetels.

Verkiezingsmoe
Meer dan de helft (59 procent) van de stemgerechtigde Sint-Maartenaren (23.130) maakte deze keer gebruik van hun stemrecht. Een iets lagere opkomst in vergelijking met voorgaande jaren. Toen schommelde de opkomst tussen de 62 en 65 procent.

In de afgelopen negen jaar heeft Sint-Maarten negen kabinetten gekend, waarvan vier interim-kabinetten. “Veel mensen zijn moe van steeds weer de verkiezingen, is wat ik echt elke dag hoor van vrienden en familieleden”, vertelt de 31-jarige Mel Lake.

De jonge Sint-Maartenaar vertrok enkele jaren geleden naar Nederland voor zijn studie en is de hele nacht opgebleven om de verkiezingen op zijn geboorte-eiland te volgen. “Vooral na orkaan Irma hadden mensen behoefte aan stabiliteit en duidelijkheid, maar in plaats daarvan waren de politici bezig met geruzie en hun eigen belangen.”

Jongeren meer betrokken
Zelf heeft Mel, samen met zijn vrienden en leeftijdsgenoten op Sint-Maarten, alle hoop gevestigd op de nieuwkomer Party for Progress (PFP) van Melissa Gumbs.

De dochter van oud-premier Marcel Gumbs (United People’s Party) belooft de politiek op Sint-Maarten los te koppelen van eigen belangen en onderlinge ruzies.

Voor veel leeftijdsgenoten van Mel op Sint-Maarten, was de nieuwe partij de aanleiding om dit keer wel naar de stembus te gaan. “PFP laat een ander geluid horen tegen de gevestigde orde en alle gedoe. Dat zijn we zat, we willen verandering.”

De grotere betrokkenheid van jonge Sint-Maartenaren bij deze verkiezingen viel zowel online als in het stemlokaal op.

Voorlopige zetelverdeling op Sint-Maarten

Het parlement van Sint-Maarten telt 15 zetels. In totaal werden er 13.222 geldige stemmen uitgebracht, wat neerkomt op de volgende voorlopige zetelverdeling.

National Alliance (NA) 4.694 stemmen (6 zetels)
United People’s Party (UPP) 3.232 stemmen (4 zetels)
United Sint-Maarten Party (USP) 1.759 stemmen (2 zetels)
Party for Progress (PFP) 1.408 . stemmen (2 zetels)
United Democrats (UD) 1.162 stemmen (1 zetel)