Foto: Eerste stemmers op Sint-Maarten

PHILIPSBURG -Vanmorgen gingen twintig stemkantoren open voor de ruim 23.000 stemgerechtigden van Sint-Maarten. Ze hebben vandaag de keuze uit zeven partijen. Een uur voor de sluiting van de stembussen (8 uur ‘avonds) had 52 procent gestemd. Bij de laatste verkiezingen in 2018 was de opkomst bijna 62 procent.

Het is de vijfde stembusgang sinds 2010, inclusief de verkiezing na de staatkundige vernieuwingen dat jaar. Sint-Maarten heeft er sindsdien negen (interim)kabinetten op zitten. “Volgend jaar weer verkiezingen? Ik hoop het niet”, verzuchtten de meesten.

Tekst gaat verder onder de video

Videoreportage door Tim van Dijk

De eerste stemmers kwamen langs voor de start van hun werkdag. Onder hen was ook Grisha Heyliger-Marten, de vrouw van in opspraak geraakte ex-politicus Theo Heyliger. Hij was vanaf 2010 met afstand de grootste stemmentrekker op Sint-Maarten.

Heyliger-Marten is dit keer nummer vier op de lijst van United People’s Party, waar haar man de voorman van was. “Hopelijk kan ik de ring in stappen om te vechten voor Sint-Maarten.” Heyliger kwam ook stemmen maar wilde geen commentaar geven.

Grisha Heyliger-Marten gaat stemmen. Foto: Tim van Dijk

Theo Heyliger is in februari opgepakt als verdachte in de Larimar-zaak, waarbij onderzoek wordt verricht naar grootschalige fraude en corruptie in de bouwsector op Sint-Maarten. In november werd hij vrijgesproken in deze zaak, maar keerde niet terug in de politiek.

Stemmers mogen alleen stemmen op de aangewezen locatie, vastgesteld op basis waar ze wonen eigen wijk. Een commissie van vijf registreert op elke locatie de stemmers en houdt in de gaten houden of alles goed verloopt. Zij zullen vanavond de eerste telling doen voor de stempassen naar het Nationaal Stembureau gaan.

Lastminute campagne
Veel scholen waren stemlocaties en dus gesloten. Bij Milton Peters College, stemdistrict zes, waren er rond 11 uur zo’n 160 van de meer dan 1400 stemmers op komen dagen. Bij elke locatie stonden een paar afgevaardigden van de verschillende partijen om nog lastminute campagne te voeren. Bij MPC verzocht langsrijdende politie de campagnevoerders om achter de daarvoor geplaatste hekken te gaan staan.

St Maartens Home, het kleinste stembureau – na de gevangenis – verwacht vandaag 74 stemmers. Daarvan waren er rond twaalf uur zo’n 16 langs geweest. “Onze bewoners hebben veel zin om te stemmen”, vertelt de voorzitter van het lokale stembureau.

Toch zijn veel stemmers niet blij om alweer te moeten stemmen: “Het is mijn recht.” Ook hopen ze verandering te zien. De meesten geven aan nog vertrouwen te hebben in de politiek. “In het systeem dan”, voegt iemand daar verduidelijkend aan toe. Anderen hebben hun hoop gevestigd op jonge, nieuwe kandidaten.

Er zijn geen geen internationale verkiezingswaarnemers aanwezig. Tot grote zorg van den Haag. Foto: Harriot Voncken

Geen verkiezingswaarnemers
Het hoofdstembureau bezoekt gedurende de dag alle twintig kiesdistricten om te kijken of alles naar behoren verloopt. De regering van Sint-Maarten heeft geen internationale verkiezingswaarnemers uitgenodigd. Dit tot bezorgdheid van Nederlandse politici.

Ondertussen is tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), dat deze week plaatsvindt op Curaçao, het besluit genomen om vanaf 2021 wederzijdse verkiezingswaarneming in te stellen. Sint-Maarten is afwezig bij IPKO, dat twee keer per jaar plaatsvindt, in verband met de verkiezingen donderdag.

Vanavond wordt de voorlopige uitslag bekend, de definitieve telling is pas over vijf dagen beschikbaar.