Hoe kon het dat de bouw van het CMC-ziekenhuis meer dan 200 miljoen gulden extra heeft gekost? Oud-parlementslid Melvin Cijntje vindt het parlementair onderzoek daarnaar onnodig. Justitie zou moeten kijken of politici voor de strafrechter moeten verschijnen, zegt hij.

De hoge kosten voor het ziekenhuis heeft onder meer voor een hoge schuldpositie van het CMC gezorgd. De bevolking van Curaçao – de belastingbetaler – is de dupe hiervan geworden, zegt Cijntje. “De schuldigen zijn al lang bekend.”

Het Curaçaose parlement onderzoek de komende maanden met de ‘Tijdelijke Commissie Hospital Nobo Otrobanda’ hoe het ziekenhuis ruim 200 miljoen gulden extra heeft gekost dan oorspronkelijk was gepland.

De enquêtecommissie wil erachter komen hoe de besluitvorming door de politiek verantwoordelijken precies is verlopen. Het parlement gaat verschillende betrokken verhoren en documenten bestuderen.

Oud-parlementariër voor de partij Pueblo Soberano Melvin ‘Mac’ Cijntje vindt de hele commissie ‘weggegooid geld’. Hij vindt dat het parlement een rapport uit 2017 naar het Openbaar Ministerie zou moeten sturen, zodat de mogelijke schuldigen vervolgd kunnen worden.

Het rapport waar Cijntje naar refereert, is geschreven door de Belgische organisatie VK Architects in 2017. Volgens hem is in 2016 door de toenmalige minister van Volksgezondheid Siegfried Victorina, die in oktober van dit jaar is overleden, opdracht gegeven tot het maken van een rapport.

“Daar kwam naar voren dat toenmalige minister-presidenten Ivar Asjes en Ben Whiteman er politiek voor verantwoordelijk zijn dat de geplande kosten van 400 miljoen zijn gestegen naar 600 miljoen.” Dat is volgens hem gebeurd op basis van onduidelijke besluiten.

Cijntje legt uit dat het oorspronkelijke plan om een ziekenhuis op het terrein van Aqualectra bij de Nieuwe Haven te bouwen veel eenvoudiger was. “Daarna is besloten om het te bouwen in Otrobanda en zijn er onder meer allerlei extra verdiepingen bij zijn gekomen.”

“Asjes en Whiteman namen als premier verkeerde beslissingen over de bouw van het ziekenhuis toen ik nog lid was van dezelfde partij. Maar dat weerhoudt me er niet van om te vragen dat het OM de handelswijze van de twee onderzoekt.”

Cijntje was van 2012 tot 2017 lid van de Staten van Curaçao namens de partij Pueblo Soberano. Na de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels op 5 mei 2013 werd Cijntje fractievoorzitter. Hij vertrok uit de partij nadat voormalig minister-president Ben Whiteman in 2018 de partijleider werd.

Alle partijen vertegenwoordigd in Tijdelijke Commissie HNO

De Tijdelijke Commissie HNO bestaat uit zes parlementariërs afkomstig van de zes fracties die in de Staten zitten: Michelangelo Martinez (KEM), Rennox Calmes (Trabou pa Kòrsou), Gwendell Mercelina (PNP), Ana-Maria Pauletta (PAR), Giselle McWilliam (MAN) en voorzitter Eduard Braam (MFK). Een team van specialisten ondersteunt de commissie.

Er zijn al twee openbare bijeenkomsten gehouden (op 2 december: ‘s ochtends in Barber en ‘s middags in Montaña Rey) en er is een enquête gestart om de mening van de bevolking te peilen over de werkzaamheden van de Tijdelijke Commissie HNO.

Drie wetenschappelijke onderzoekers spitten de documenten door en bepalen samen met de leden van de Tijdelijke Commissie HNO wie moet worden verhoord.
Er is ook een klankbordgroep aan het werk die de Tijdelijke Commissie HNO van advies voorziet. De klankbordgroep bestaat uit Arjan Vliegenthart (directeur van Nibud), professor Marcel Levi (voorzitter van NWO), professor Rogier Lodewijks (staats- en bestuursrecht) en professor Eline Altenburg-van den Broek (gezondheidseconoom en epidemioloog).