André Bosman - foto: Jamila Baaziz

André Bosman – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gaat de regering van Curaçao verzoeken om de business case van het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) openbaar te maken.

Die toezegging heeft Plasterk vandaag gedaan op verzoek van Tweede Kamerlid Andre Bosman (VVD) tijdens een overleg van de commissie Koninkrijksrelaties. Plasterk zegt nog voor de zomer met een antwoord te komen.

Business case
Bosman maakt zich zorgen over het verloop van de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda. Het HNO valt nu 78 miljoen duurder uit. “En we zijn nog niet klaar met bouwen”, aldus de parlementariër. Ook vraagt hij zich af of de business case van het HNO wel klopt. Met de openbaarmaking daarvan moet er meer transparantie komen.

Volgens Plasterk is de kostenoverschrijding bij de bouw van het ziekenhuis niet uniek en kan Curaçao dat uit eigen middelen betalen. “Ook valt daar niet zomaar uit af te leiden dat de business case dan niet klopt.”

Lek boven
De VVD’er was aanmerkelijk positiever over het financiële beheer van de Curaçaose regering in het algemeen. Volgens hem heeft het kabinet-Whiteman het lek nu boven. Wel is hij bezorgd over overheids-nv’s Aqualectra en Cpost.

Statia
Grotere zorgen heeft de VVD’er echter over Sint Eustatius. Hij denkt dat de tekortkomingen van het financieel beheer ook te maken heeft met het gebrek aan goede bestuurders. Plasterk heeft beaamd dat het eiland begeleiding krijgt bij het uitvoeren van het financieel beheer, maar dat de bestuurlijke capaciteit klein is vanwege de geringe bevolkingsomvang.

Sint Maarten
Bosman verwijt Sint Maarten politiek en financieel instabiel te zijn. Het land heeft in 2015 niet geleend volgens het laatste rapport van het College financieel toezicht (Cft), wel werd eind vorig jaar een zogeheten ‘overdraft facility’ van maximaal 5 miljoen gulden aangetrokken. Daarmee kan de regering over financiële limieten heen, iets waar het Cft op tegen is. Ook volgens Bosman komt dat neer op een lening aangaan, terwijl Sint Maarten in september 2015 een aanwijzing gekregen heeft die dat onmogelijk maakt.

Door Pieter Hofmann