WILLEMSTAD – Het Curaçaose ziekenhuis Sehos heeft een schuld van ruim 127 miljoen gulden en is technische failliet. Ondertussen is er een nieuw ziekenhuis gebouwd dat als een nieuwe stichting met een schone lei moet beginnen. Wat betekent dit voor het Sehos als zij niet meer fungeren als ziekenhuis?

Stichting Sehos werd in 1855 opgericht door de Katholieke Kerk. Nu, 164 jaar later is dit nog steeds het grootste ziekenhuis van Curaçao. Het nieuwe ziekenhuis, dat Curaçao Medical Center gaat heten, moet nog dit jaar opengaan, maar tegelijkertijd nemen de problemen in het Sehos toe, met name door gebrek aan geld. De vraag is wie uiteindelijk opdraait voor de schulden.

‘Overheid runt geen ziekenhuis’
“De overheid sowieso niet”, stelt Clifton Walle, woordvoerder rond de transitie en het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). “Het ziekenhuis is niet van hen. De overheid heeft nog nooit een ziekenhuis gerund.” Wel heeft de overheid de verantwoordelijkheid om ‘maatregelen te treffen ter bevordering van de volksgezondheid’, zo stelt Artikel 25.

Dit houdt in dat de zorg beschikbaar moet zijn voor de burger. Het kan dus ook betekenen dat de burger naar het buitenland wordt gestuurd om de dokter te zien”, legt Walle uit. “Zo lang de burger maar kan beschikken over zorg.”

‘Stichting Sehos zou het nieuwe ziekenhuis exploiteren’
In het Memorandum of Understanding tussen Sehos en de overheid is afgesproken dat ‘Sehos aan het einde van transitieperiode gaat fungeren als exploitatie entiteit’: Stichting Sehos zou dus overvloeien in het nieuwe ziekenhuis. Later werd besloten een nieuwe entiteit op te zetten voor het nieuwe ziekenhuis. Dit is nu HNO, een stichting die door de overheid ‘op afstand’ is opgericht.

Elvis Thode, financieel directeur van Sehos stelt dat de overheid vorig jaar besloot dit punt uit de MuO niet na te komen. “De mogelijkheid om de schulden geleidelijk af te lossen via de ziekenhuisexploitatie van Sehos  (in HNO) hierdoor is weggenomen.”

Elvis Thode: Sehos is technisch failliet
Download de audio hier

Thode stelt dat een groot deel van de schuld moet worden afgelost door vereffening van de schuld aan de overheid; door verkoop van apparatuur; materialen en andere zaken die het nieuwe ziekenhuis nodig heeft. “Dit is volgens onze rekening voldoende”, zegt Thode.

Ook is er een bestemmingsplan voor het vastgoed van de Stichting Sehos. “Het gebouw kan na restauratie dienen als zorghotel, Boutique Hotel,  woningen, horeca en kantoorruimtes.” Voor deze plannen is nog wel 50 a 60 miljoen nodig, maar Thode ziet dit positief tegemoet: “Meer ontwikkeling en werkgelegenheid in Otrobanda in plaats van vervallen gebouwen. Dat lijkt me geen moeilijke keuze.”

Elvis Thode over het aflossen van de schuld
Download de audio hier

De overheid en het Sehos-bestuur zijn in overleg over de schulden. Als het Sehos uiteindelijk toch officieel failliet gaat, wordt er gekeken of er iemand hoofdelijk aansprakelijk is en of er sprake is van een wanbeleid. Als dit het geval is, kan iemand aansprakelijk worden gesteld voor het verlies.