Foto: John Samson

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes noemt de 6,9 procent rente die Nederland vraagt voor de herfinanciering 916 miljoen florin aan coronalening een ‘boeterente’. Aruba wordt daarmee ongelijk behandeld ten opzichte van de andere eilanden, vindt ze.

Aruba en Nederland hebben nog geen akkoord bereikt over het invoeren van de rijkswet voor financieel toezicht. Daardoor gaat Aruba in totaal zo’n 300 miljoen florin (153 miljoen euro) aan rente betalen in 20 jaar tijd. “Dat is geen hulp bieden aan Aruba maar eerder dat Aruba Nederland helpt. Dat vind ik teleurstellend”, aldus Wever-Croes.

Aruba heeft alsnog getekend voor de herfinanciering. Dat stelt hun investeerders ook gerust, aldus de regering. Door de hoge rente moet het eiland ook de begroting voor komend jaar aanpassen, omdat het ervanuit is gegaan dat de 3,5 procent zou worden.

Premier Evelyn Wever-Croes met minister Ursell Arends staan de Arubaanse pers te woord woensdag. Foto: Melissa Stamper

Ondanks deze klap van 34 miljoen florin (ruim 17 miljoen euro) op de begroting, verzekert Wever-Croes dat Aruba dit verschil door ‘inkomsten van de economische ontwikkelingen’ kan opvangen.

Ongelijke behandeling
Aruba leent nu nog hoger dan dat zij op de internationale markt zou kunnen lenen, aldus premier Wever-Croes. Sint-Maarten ging akkoord met de voorwaarden van Nederland en kreeg 3,4 procent rente op haar lening. Curaçao ging net als Aruba niet akkoord met de voorwaarden die Nederland opstelde maar kreeg 5,1 procent aangeboden.

Dat vindt de premier een ‘ongelijke behandeling’ binnen het Koninkrijk. “We hebben gevraagd of Aruba net als Curaçao en Sint-Maarten ook een overeenkomst voor een jaar kon aangaan maar Nederland wilde dat niet overwegen”, zegt Wever-Croes tegen Caribisch Netwerk.

Nederland reageert op verwijten
Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen vindt de verwijten in lokale media over ‘vermeende onderdrukking’ en ‘discriminatie’ als het gaat om de herfinanciering van de eilanden ‘heftig’. “We doen het voor de bevolking van deze landen, we willen graag de herfinanciering zo gunstig mogelijk maken maar de begroting moet ook stabiel en duurzaam zijn zodat er ruimte mogelijk is voor investeringen.”

Herfinancieren van de lening van Aruba waarbij het toezicht mogelijk eenzijdig gewijzigd kan worden levert een hogere risico voor Nederland. En dat heeft een prijs, aldus Van Huffelen.


Video: staatssecretaris Van Huffelen tijdens een digitale persconferentie over de herfinanciering.

Rente kan nog verlaagd worden naar 5,1 procent
Aruba kan de rente nog voor dit jaar verlagen naar 5,1 procent. Op dit moment heeft Aruba al financieel toezicht via lokale wetgeving, de Landsverordening Aruba Financieel toezicht (LAft) maar moet het protocol binnen de wet gewijzigd worden voor eind december en moet het binnenkort ook op de Rijksministerraad op de agenda geplaatst worden.

De Arubaanse premier wil de komende maanden in gesprek over een ‘hybride’ rijkswet met Nederland. Een andere optie wordt zoeken naar een lager rentepercentage op de lokale en internationale markt, zegt ze. “We moeten gaan kijken of we bijvoorbeeld 916 miljoen florin (het bedrag van de coronalening, red.) op de lokale markt zouden kunnen lenen zonder dat het andere problemen met zich meebrengt voor Aruba”, aldus Wever-Croes.

Terugbetalen coronaleningen

Op dinsdag 10 oktober verliep voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten de deadline voor het terugbetalen van de coronaleningen die Nederland tijdens de coronapandemie aanbood zodat de landen tijdens corona hun rekeningen konden blijven betalen en loonkosten van het bedrijfsleven konden subsidiëren. Maar de eilanden kunnen alledrie hun lening nog niet terugbetalen en vroegen voor een herfinanciering tegen een gunstige rente.