Foto: Roelie van Beek

DEN HAAG – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hebben dringend geld nodig en hopen dat Den Haag de voorwaarden daarvoor versoepelen. “Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt nu ook premier Mark Rutte stellig.

Sinds juli liggen de voorwaarden op tafel, maar zolang de eilanden er niet mee instemmen of aan voldoen, komt er geen geld. De eilanden vrezen dat hun autonomie en democratie worden uitgehold als ze instemmen met de Nederlandse voorwaarden.

Premier Rutte: ‘Er wordt niet met eilanden onderhandeld’

“Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt de Nederlandse premier vlak voordat hij de Rijksministerraad inloopt. “Dit is een onverplicht voorstel. Men moet kijken wat men ermee doet.”

John Samson in gesprek met premier Mark Rutte

Download audio

Omdat het ‘om Nederlands belastinggeld gaat’, wil Den Haag dat er een Caribische Hervormingsentiteit komt. Daarmee kan de Nederlandse regering de honderden miljoenen die de eilanden lenen (en terug moeten betalen) zelf beheren.

Aruba boos op Nederland
De toon van Aruba bleef de afgelopen maanden vriendelijk en diplomatiek naar Nederland toe. Tot deze week.  Aruba beschuldigt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) ervan de voorwaarden voor een derde noodlening voor de tweede keer ‘op het laatste moment’ te hebben veranderd. In plaats van 95 miljoen euro voor drie maanden, moet Aruba met dat bedrag vijf maanden gaan overbruggen. Daardoor komt het eiland opnieuw in betalingsproblemen en zegt de regering extra geld te moeten lenen.


De Arubaanse vertegenwoordiger Guillfred Besaril: ‘We zijn de braafste van de klas en worden gestraft’

Staatssecretaris Knops is ‘uitermate verbaasd’ dat Aruba de voorwaarden voor een derde noodlening niet ziet zitten. Bovendien: “We hebben twee maanden lang gesproken, ook tijdens mijn vakantie. Als je dan heel lang wacht, dan is het natuurlijk niet zo dat die termijnen hetzelfde blijven.”

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) ‘uitermate verbaasd’

Download audio

Het Nederlandse kabinet denkt daarom dat het ‘nog weken’ gaat duren voordat de coronaleningen er uiteindelijk gaan komen. Of premier Rutte zelf hoop heeft dat Den Haag en de eilanden alsnog eruit zullen komen? “Ik laat me niet uit in dat soort termen.”

“Ik snap dat het politiek ingewikkeld is op de eilanden, maar het is wel van belang natuurlijk om er een keer een ei over te leggen”, aldus Rutte.

Geld lenen zonder hulp van Den Haag?

Aruba probeert op de internationale kapitaalmarkt een partij te vinden die het eiland geld wil lenen. Premier Evelyn Wever-Croes meldde donderdagavond in een televisietoespraak dat zij een instantie heeft gevonden die ‘interesse’ heeft.

Staatssecretaris Knops geeft vrijdag aan dat Aruba daarmee eerst groen licht nodig heeft van Den Haag. “Dat zal mogelijk ook consequenties hebben voor het voorwaardenpakket wat we al hadden liggen in juli.”

Nederland wil garant staan voor honderden miljoenen euro’s. De lening via Den Haag zal wel renteloos zijn. Via de internationale markt zullen de eilanden tientallen miljoen extra moeten terugbetalen.

De Arubaanse regering zegt, net als Curaçao en Sint-Maarten, ‘constructief’ in gesprek te zullen blijven met Nederland. De andere twee eilanden hebben (nog) geen instantie op de internationale markt die serieus geïnteresseerd is om ze geld te lenen.

Premier Rhuggenaath ‘positief’
Premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao hield donderdagavond ook een nationale toespraak op radio en tv. De gesprekken met Nederland typeerde hij als ‘intensief’ en worden gevoerd vanuit ‘een positieve insteek’. Of er een akkoord uit komt, durfde hij niet te zeggen.

Premier Mark Rutte in gesprek met politiek verslaggever John Samson. Foto: Suzanne Koelega