Foto: NTR

Officieel staat verzetsstrijder Tula in Nederland nog te boek als misdadiger, maar op dinsdag 3 oktober krijgt hij vanuit de Nederlandse regering eerherstel. Zangeres Izaline Calister en programmamaker Wensley Francisco kijken uit naar dat moment. “Dit is maar een begin om echt dingen te gaan veranderen.” 

Na de grootste opstand die op 17 augustus 1795 uitbrak, werden verzetsleider Tula en zijn medestrijders op 3 oktober op gruwelijke wijze omgebracht door de koloniale macht. Misdadigers? De totslaafgemaakte mensen wilden namelijk vrijheid en gelijkheid, voor iedereen.

‘Dit is belangrijk om drie redenen’
De Nederlandse regering geeft op 3 oktober Tula officieel eerherstel. Er spelen hierbij drie dingen, vertelt Wensley Francisco in het tv-programma De Sociëteit. “Toen premier Mark Rutte de excuses heeft aangeboden voor de slavernij, werd er een toezegging gedaan: Tula moet vanuit Nederland erkend worden als held. Dat gaat nu gebeuren.”

“Het tweede is dat dit de deur openmaakt voor andere vrijheidsstrijders, die berecht zijn als misdadigers, om erkend te worden. Het derde: we zetten een stap voor een inclusiever Koninkrijk. Want nu is het zo dat als we aan het Koninkrijk denken, dat we alléén aan Nederland denken. Er horen natuurlijk ook zes eilanden bij.”

‘Meer onderwijs nodig’
Op Curaçao wordt hij inmiddels gezien als volksheld, maar dat is lang niet zo geweest. “Generaties ging er overheen wilden wij een held ontdekken”, vertelt Francisco (1980). Hij en Izaline Calister pleiten voor meer onderwijs over de Nederlandse slavernij, óók over verzetshelden zoals Tula.

“Wij krijgen dit niet op school”, vertelt Izaline Calister. Dat zij in haar jeugd wel wist wie Tula was, komt doordat haar vader hopman is geweest bij de padvinderij. “Ik heb hier heel veel geluk mee gehad. Hij vertelde heldenverhalen. Ook over Tula: iemand die strategisch was en zich niet neerlegde bij het lot. Het is mislukt, maar het maakt hem niet minder een held.”

Uitzending terugkijken

Hoe leeft het eerherstel van Tula op Curaçao zelf? En hoe nu verder? Bekijk De Sociëteit terug.

De Nederlandse demissionair premier Mark Rutte heeft maandag 2 oktober een videogesprek met Gilbert Bacilio en Frank Quirindongo, twee Curaçaoënaars die zich al jarenlang hard maken voor de rehabilitatie van Tula. Dinsdag 3 oktober is er op Curaçao een speciale bijeenkomst, waar demissionair staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) bij aanwezig is.