Foto: NTR

Donderdag wordt de documentaire Tula Leeft! (NTR) op NPO 2 uitgezonden. De Curaçaose zangeres Izaline Calister nodigt musicus en theatermaker Thijs Borsten uit om op haar eiland langs de route te gaan van de vrijheidsstrijders. Beiden ontmoeten bijzondere eilandgenoten die over Tula vertellen.

Tula is het gezicht van de grootste slavenopstand die er op 17 augustus 1795 begon. Izaline Calister neemt de kijker mee langs belangrijkste plekken op het eiland, op de route die de verzetshelden hebben afgelegd, richting Willemstad. Wie de documentaire bekijkt, leert waarom Tula zo belangrijk is voor Curaçao.

Russel Halmeyer, Izaline Calister en Thijs Borsten. (NTR)

Tijdens de tocht ontmoeten ze artiesten, musici, historici en een pastoor met wie ze praten over Tula en de invloed die hij heeft op de huidige tijd. Wat betekent vrijheid? En wat kunnen wij vandaag de dag van Tula en alle medestrijders leren?

Aan het einde van elk gesprek zingt Izaline Calister een lied wat daarbij aansluit. Bijvoorbeeld bij Landhuis Knip, waar de slavenopstand is begonnen, zingt ze ‘Nonze su kantika’, over een totslaafgemaakte die doodop is.

De documentaire laat prachtige landschappen zien van het eiland. Ook bij het rustige strand van Santa Cruz spelen ze rond zonsondergang een liedje. In deze omgeving hebben de leiders Tula en Bazjan Karpata elkaar ontmoet. Samen met een groep hebben ze het heilige kruidenwater gedronken en daarmee gezworen dat ze alles op alles zullen zetten om in Willemstad hun vrijheid te krijgen.

De enige beschrijving van Tula die er is. Bij het Nationaal Archief op Curaçao: Modianne Chatalina, Thijs Borsten en Izaline Calister. (NTR)

Bij de kerk van Willibrordus heeft Izaline Calister een gesprek met pastor Curtis Meris. Ze speelt een indrukwekkend lied, als boodschap op de schilderijen die ze daar ziet hangen. “Pastoor”, vraagt ze vervolgens hoopvol. “Denkt u dat we op Curaçao ooit schilderijen en tekeningen gaan zien in de kerk met mensen van onze kleur?”

In Willemstad staan ze bij de plek waar de hoofden van Tula en medestrijders werden opgehangen, als waarschuwing aan anderen om niet in opstand te komen. Volgens Jeanne Henriquez van Museo Tula is het goed om de vraag te stellen: wat kunnen wij vandaag de dag van Tula leren? Gefascineerd door het leiderschap van de verzetsheld, krijgt Izaline Calister een persoonlijke boodschap van Henriquez.

Thijs Borsten, die op de gitaar Izaline Calister steeds begeleidt, heeft veel vragen na de verschillende gesprekken met Curaçaoënaars. “Waarom weet ik hier zo weinig van?”

Uitzending bekijken

De documentaire is donderdag 17 augustus, de dag van de herdenking van Tula’s opstand, om 17.10 uur/Cariben & 23.10 uur/Nederland te zien bij de NTR op NPO 2.

Meteen na de uitzending is op NPO 2 Extra het concert bij deze documentaire te zien, opgenomen op oud-plantage Zuurzak op Curaçao, als ontknoping van Tula’s reis.

NPO 2 Extra herhaalt beide programma’s op maandag 2 oktober om 20.30 uur, de dag voordat de rehabilitatie van Tula door de Nederlandse regering plaatsvindt. Op 3 oktober 1795 werd Tula namelijk door de Nederlandse koloniale overheid geëxecuteerd.