Foto: Marit Severijnse

De maatschappelijke diensttijd, wat in Europees-Nederland al langer bestaat, is nu ook in de bijzondere gemeente Bonaire van start gegaan. Het doel is dat jongeren zich verder ontwikkelen door iets te betekenen voor hun eiland. Zo zijn er projecten voor bijvoorbeeld kunst en cultuur, sport en duurzaamheid. 


Video: Marit Severijnse

“Voor jongeren hier is het niet iets gewoons of vanzelfsprekends om met maatschappelijke projecten bezig te zijn”, vertelt projectleider Jurna Clarenda. “Met dit project hopen we dat meer te stimuleren. Ze krijgen dit niet altijd vanuit school of huis uit mee. Dat weet ik ook van toen ik zelf die leeftijd had.”

‘Bonaire doet het anders dan Europees-Nederland’
De maatschappelijke diensttijd is voor jongeren tussen de 13 en 27 jaar. Het is ‘zeker geen copy-paste-verhaal vanuit de Europees-Nederlandse variant’, zegt Clarenda. “We hebben echt gekeken wat voor hier werkt. Ons jongerenpanel bedenkt de activiteiten zelf, er is vervoer geregeld en de organisaties hoeven geen eigen bijdrage te betalen, want ze kunnen dat vaak niet.”

Uit eerdere onderzoeken, bijvoorbeeld van de Nationale Ombudsman, blijkt dat jongeren ervaren dat ze op Bonaire niet veel te doen hebben. “Dus daar spelen we op in”, aldus Clarenda.

“Hoe meer van dit soort dingen er komen, hoe minder jongeren binnen zitten”, denkt Maicy. Zelf doet ze mee aan een MDT project over theater. “Het zou goed zijn als meer jongeren zich bezighouden met iets maatschappelijks. Ik hoop zelf dat Bonaire zich meer gaat ontwikkelen op het gebied van theater.”

 ‘De potentie is er, maar wat zit in de weg?’
Zit het in de Bonairiaanse cultuur om mee te doen aan maatschappelijke projecten? Volgens Michael Pocornie, coach en gastdocent bij een van de projecten, zeker van wel. “De potentie zit erin, maar de vraag is: wat zit in de weg? Dan heb je te maken met opvoeding, invloeden, gezinssamenstellingen, de schoolcultuur.”

“Ik kom jongeren tegen die niet gemotiveerd zijn en als je diep met hen in gesprek gaat, hoor je dat ze dingen hebben meegemaakt die niet goed zijn verwerkt. Thuis is dit en dat aan de hand, ze hebben een scheiding meegemaakt of worden gepest op school, vul maar in.”

Volgens Pocornie is er op school niet genoeg aandacht voor dit soort dingen. “We zijn te veel bezig met intellect en presteren.” Daarom probeert Pocornie daar tijdens dit project ook op in te spelen. “Ik houd van ‘real talk’. Het leven heeft heel veel mooie dingen, maar ook gruwelijke dingen waar we ook over moeten praten.”

In Europees-Nederland bestaat de maatschappelijke diensttijd sinds 2020. Zo’n 60.000 jongeren doen er daar aan mee.

De Wekelijkse Update

Blijf voortaan op de hoogte over de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen op de Wekelijkse Update via deze link.