Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft opnieuw een kritisch rapport uitgebracht over de manier waarop Curaçao omgaat met Venezolaanse vluchtelingen. De minister van Justitie herkent zich alleen niet in de kritiek.

De Curaçaose politiek doet nog te weinig om de situatie te verbeteren, is de conclusie van het nieuwste rapport. Voor sommigen is hun leefsituatie op het eiland zelfs slechter geworden.

“Venezolanen die aankomen op Curaçao worden nu automatisch opgesloten”, staat in het nieuwste rapport. “Onder onmenselijke omstandigheden. Zelfs kinderen worden vastgehouden. Ook wordt hun het recht ontzegd om bescherming te zoeken.”

Amnesty waarschuwde al in 2021 en 2018 dat veel Venezolanen geen bescherming krijgen en dat ze op een onmenselijke manier vastgehouden worden op het eiland.

Onmenselijke omstandigheden
In Venezuela, het grootste buurland van het Koninkrijk, is er een van de grootste vluchtelingencrisis op aarde gaande. Meer dan 7 miljoen mensen zijn uit het land gevlucht vanwege de diepe economische en politieke crisis.

Op Curaçao wonen inmiddels naar schatting 17.000 Venezolanen, zonder geldig verblijfspapieren. Veel van hen zijn met het vliegtuig gekomen of via een gevaarlijke tocht met de boot waarbij sommigen verdrinken.

Nederland ziet ‘voldoende stappen’
Ook politiek Den Haag heeft in de afgelopen jaren vaker zorgen geuit over hoe Venezolaanse vluchtelingen worden behandeld. Ze hebben recht op ‘een menswaardige behandeling’, vindt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties). Haar conclusie is dat Curaçao nu voldoende vooruitgang boekt.

Amnesty ziet dat anders. Er zijn weliswaar nieuwe ‘vreemdelingenbarakken’ gebouwd op het terrein van de SDKK-gevangenis, maar de organisatie spreekt nog steeds van ‘onmenselijke omstandigheden’.

Volwassenen én kinderen worden nog steeds opgesloten zonder tussenkomst van de rechter, bijvoorbeeld. Ook zouden mensen het grootste deel van de dag in een cel opgesloten, zonder mogelijkheid voor recreatie.

Ook de situatie in de nieuwe opvang zorgt dat ‘mensen afschrikken’ om gebruik te maken van hun recht op een beschermingsprocedure, concludeert Amnesty.

Curaçao: veel vooruitgang
Minister Shalten Hato van Justitie herkent zich helemaal niet in de kritiek, zegt hij tegenover dagblad Extra. Volgens hem is er veel vooruitgang geboekt. De minister stelt daarnaast dat mensenrechten juist de kern vormen van het Curaçaose beleid.

“Binnen het ministerie besteden we dagelijks aandacht aan migratie”, zegt Hato. “Maar Curaçao kan nu eenmaal niet zomaar de grenzen openen voor iedereen die hier naartoe wil komen. Iedereen moet zich houden aan de geldende regels en wetten.”

Wat Hato betreft, is het eiland op de goede weg. Toch erkent de minister dat hij voor uitdagingen staat. Het parlement wordt ‘binnenkort’ geïnformeerd over de vluchtelingencrisis op het eiland, laat hij weten.

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.