Foto: Pixabay

ORANJESTAD – Met de belofte op een beter leven en legale papieren lokken mannen op Aruba illegale vrouwen in huis. Vervolgens gaan de deuren op slot en zien de papierlozen geen daglicht meer.

Catelyn* (36), die zelf nog geen legale status heeft, kent vrouwen die vast zaten bij Arubanen in huis. De mannen beloofden hen een verblijfsvergunning van (inwonend) huishoudelijke hulp. “Maar dat doen ze niet. Ze sluiten hen op in huis, zodat ze niet meer naar buiten kunnen.” Vluchtgedrag wordt in de kiem gesmoord met dreigementen zoals ‘als je naar buiten gaat, bel ik de politie of immigratie’.

Catelyn over hoe kwetsbaar je bent als illegale vrouw op Aruba

Magaly Maduro, coördinator van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD, stichting die vrouwen helpt in situaties met huiselijk geweld) weet van deze praktijken.

Magaly Maduro, coördinator van FHMD – foto: Bobby Spier

Maandelijks ontvangt zij gemiddeld drie slachtoffers van opsluiting tegen hun wil. Dit zijn niet alleen illegalen, maar ook vrouwen van het eiland zelf. Wel trok Maduro vorige maand bij de minister van sociale zaken aan de bel. Dit omdat binnen een week drie opgesloten illegale Venezolaanse vrouwen die wisten te ontsnappen, bij het crisisverblijf aanklopten.

“Die drie vrouwen verblijven nu nog hier”, vertelt de coördinator. Praten over wat ze hebben meegemaakt, doen ze bijna niet. “Ze zijn de afgelopen tijd heel erg gesloten geweest.”

‘Ze moest de hele dag naakt rondlopen’ – coördinator Magdaly Maduro

Het zijn zowel Arubanen als niet-Arubanen die vrouwen opsluiten, vertelt Maduro. Een 21-jarig slachtoffer afkomstig uit Zuid-Amerika staat haar nog scherp voor de geest. Het meisje werd als bruid naar Aruba gehaald.

“Ze had haar man nog nooit ontmoet, maar trok direct bij hem in. Eenmaal binnen ging alles potdicht, mocht ze nergens meer naartoe en moest ze de hele dag naakt rondlopen. Als de man zin had, moest zij bereid zijn.”

Na een avond ruzie werd het meisje bloot op straat gezet en wist ze te vluchten naar de buren die haar brachten naar FHMD. Met donaties kocht de stichting een ticket zodat ze terug kon naar haar thuisland.

Kwetsbaar
Catelyn zegt dat het hebben van een illegale status vrouwen kwetsbaar maakt voor misbruik. Zelf ging ze met iemand op het eiland die haar ook wilde helpen met haar papieren. Maar op een dag draaide hij door en sloeg haar in het gezicht. “Op dat moment voelde ik me onveilig en onbeschermd, want ik kon niet naar de politie.”

En precies die gedachte klopt niet, benadrukt Maduro. “Illegalen moeten niet vergeten dat ze rechten hebben, namelijk de basisrechten van de mens. Ergens in de samenleving is een fabeltje ontstaan dat je bij aangifte direct wordt gedeporteerd. Dat is niet waar, je aangifte wordt net zo behandeld als elke andere.”

Zij stimuleert deze vrouwen om naar de politie te stappen. “Want anders maken misbruikers er een gewoonte van en houd je de weg vrij dat zij vrouwen kunnen blijven terroriseren.”

Opvang illegale vrouwen in nood

FHMD schat dat ongeveer 25 procent van de slachtoffers die zij helpen, illegaal is. Verschillende nationaliteiten komen voorbij; Venezolanen, Colombianen, Haïtianen en Chinezen. De stichting benadrukt dat zij illegaliteit niet ondersteunt. Wel vangen zij illegale vrouwen in nood op, zonder hen aan te geven.

* De naam van Catelyn in dit artikel gefingeerd en haar stem vervormd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.