Foto: Caribisch Netwerk

WILLEMSTAD – Venezolanen moeten straks een visum hebben als ze naar Aruba, Bonaire en Curaçao willen. Dat maken de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en de regeringen van Curaçao en Aruba vandaag bekend. Voor Sint-Maarten moet het nog afgestemd worden.

Invoering van de visumplicht kan over ongeveer zes maanden, meldt Blok in een brief aan de Tweede Kamer. “De situatie in Venezuela is de afgelopen periode verder verslechterd en in de bredere regio is (ir)reguliere migratie verder toegenomen.” Er worden per jaar maximaal 8000 visumaanvragen gehonoreerd.

Voor de Bovenwindse eilanden is de situatie anders. In de Kamerbrief meldt Blok geen visumplicht voor Saba en Sint-Eustatius. Voor Sint-Maarten wel, maar omdat het eiland is onderverdeeld in een Nederlandse kant en een Franse kant is het moeilijker om de visumplicht ook al in te voeren.

“Met de Franse autoriteiten wordt contact onderhouden over effectieve implementatie en handhaving van de visumplicht op Sint-Maarten, omdat voor het Franse deel van het eiland geen visumplicht geldt voor Venezuela”, schrijft Blok.

‘Aanzuigende werking’
In oktober 2017 zei de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders nog dat er geen visumplicht voor Venezolanen die Aruba, Curaçao en Bonaire zou komen. Volgens Koenders zou dit juist ‘een aanzuigende werking’ voor de eilanden hebben.

De visumplicht is één van de maatregelen om Venezolanen te weren op de eilanden. Andere maatregelen zijn de invoering van een ESTA (reisautorisatiesysteem), het Advance Passenger Information systeem waarbij gegevens van reizigers vooraf worden gecontroleerd en het invoeren van pre boarding checks.

Aruba zei al in juli tijdens het topoverleg tussen de justitieministers van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland om de ESTA voor Venezuela in te gaan voeren. Dat gebeurt dit jaar nog. Sint-Maarten heeft ook interesse in de ESTA.