Foto: NTR

DEN HAAG – Er komt voorlopig geen visumplicht voor Venezolanen die Aruba, Curaçao en Bonaire binnen willen komen. Ook niet als de crisis in Venezuela verder verslechtert, zegt demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).


Bert Koenders (Buitenlandse Zaken)


De regeringen van Aruba, Curaçao en Nederland maken zich zorgen over de toename van het aantal Venezolanen dat op de eilanden in de illegaliteit verdwijnt. Maar een visumplicht willen ze niet invoeren, omdat dat volgens Koenders juist ‘een aanzuigende werking’ zou hebben voor de eilanden.  

Tweede Kamerleden vroegen donderdag om informatie, zoals migratiecijfers en de mogelijke scenario’s voor als de situatie verslechtert. Maar die informatie werd maar mondjesmaat gedeeld door de verantwoordelijke ministers Plasterk en Koenders. Plasterk zegt donderdag geen nieuwe migratiecijfers te hebben of te willen delen met de Kamer, op verzoek van Aruba en Curaçao. Volgens de eilanden en Nederland zou deze informatie ook de migratie uit Venezuela kunnen stimuleren.

Één Venezolaanse asielzoeker
Volgens de demissionaire regering in Nederland komt maar een fractie van de illegale Venezolanen per boot naar de eilanden. 
Voor Venezuela geldt op de eilanden geen visumplicht: de meesten komen als toerist aan voor een ‘long stay’ om vervolgens in de illegaliteit te verdwijnen.

Van de drie eilanden is er tot nu toe alleen op Bonaire maar één Venezolaan die asiel heeft gevraagd. Dat verzoek is behandeld en afgewezen, meldt Plasterk. Diegene heeft geen beroep aangetekend en is ook teruggestuurd naar Venezuela.

Vijfde debat
Het is de vijfde keer in twee jaar tijd dat de Tweede Kamer over de steeds oplopende politieke en humanitaire crisis in Venezuela debatteert. Voor zowel Nederland als de ABC-eilanden is het belangrijk om de relaties met Venezuela te onderhouden. Toerisme uit Venezuela en de raffinaderijen op Aruba en Curaçao dragen bij aan de economie op die eilanden.