Foto: Harriot Voncken

PHILIPSBURG – Aruba hoopt in september ESTA, een elektronische reistoestemming vooraf, voor Venezuela in te voeren. Sint-Maarten heeft er ook interesse in. Dat wordt duidelijk tijdens het topoverleg tussen de justitieministers van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland, deze week op Sint-Maarten.

Justitieminister van Sint-Maarten Cornelius de Weever in gesprek met Harriot Voncken (Engels)

De grens met Venezuela is sinds mei dicht. In juni verlengde Aruba die grenssluiting met drie maanden en deze loopt in september af. Het eiland probeert dan de ESTA (Electronic System for Travel Authorization) geregeld te hebben.

Justitieminister van Sint-Maarten Cornelius de Weever zegt daarover: “We gaan onderzoeken of we wettelijke gronden hiervoor hebben en of we ESTA parallel aan Aruba of kort daarna kunnen uitvoeren.”

Detentie illegale immigranten Curaçao en Sint-Maarten verbeteren
De Weever zegt verder dat het detentiecentrum voor illegale immigranten in Simpson Bay weer geopend is. “We kunnen die nu bemannen, zorgen dat er een dokter is, dat alles er is om te zorgen dat het op een humane manier gebeurt.”

Van rechts naar links: Van links naar rechts: Ministers Grappenhaus (NL), Weever (Sint-Maarten), Bikker (Aruba en Girigorie (Curaçao)

Op het justitieel topoverleg stonden migratie-instroom uit Venezuela en grensbewaking hoog op de agenda. Nederland heeft 4,4 miljoen euro toegezegd om onder andere politiepersoneel van de vier politiekorpsen (inclusief die van Caribisch Nederland) en kustwacht op te leiden.

Curaçao geeft aan dat ze een deel van het geld gebruikt om de kustwacht de klok rond te kunnen bemannen. En ze wil daarmee ook de detentiefaciliteiten voor illegale immigranten verbeteren.