Prinses Amalia brengt haar eerste bezoek uit aan Curaçao. Haar vader, koning Willem-Alexander, maakte in 1987 ‘diepe indruk’ bij de finale van het Tumba-festival. Voor veel ooggetuigen had de dansende tienerprins iets magisch, ook voor oud-Statenvoorzitter Dudley Lucia.

Lucia is één van de langst zittende voorzitters van het Antilliaanse parlement. Hij noemt zichzelf ‘een groot muziekliefhebber’ en blikt terug op de legendarische finale. “Ik zat op de eretribune. Willem-Alexander zat heel dicht bij mij.”

Hoewel het bezoek was aangekondigd, was het voor veel mensen toch een verrassing, zegt Lucia. “Festival di Tumba was normaal geen activiteit waar hoge bezoeken uit Nederland interesse voor hadden”, vertelt hij. De carnaval-periode was in die tijd niet iets voor de (witte) elite, zeker niet een volksfestival. Maar dat beeld veranderde door Willem-Alexander.

Was het een verrassing dat de prins juist bij zo’n volksfestival er was? Nee, vertelt de gevolmachtigd minister voor de Nederlandse Antillen in Den Haag, Gualberto Henriquez. In een interview met het Leidsch Dagblad enkele dagen voor het bezoek was zijn verwachting dat het een ‘hoogtepunt van het bezoek’ zou worden.

Maar bij het bezoek aan Curaçao gaan ze er niet van uit dat de prins gaat dansen, gaf Henriquez van tevoren aan. De mogelijkheid dat het toch wel kan gebeuren, houdt hij toch wel open. Henriquez waarschuwt dat de tumba een ‘zeer aanstekelijke muziek’ is.

“Willem-Alexander was zelf geïnteresseerd om te gaan”, weet oud-Statenvoorzitter Lucia tegen Caribisch Netwerk. Hij was er samen met zijn ouders koningin Beatrix en prins Claus.

De dansende prins Willem-Alexander tijdens de finale-avond van het Tumba-festival in 1987. (Oproep: Wie weet wie de fotograaf is?)

“Hij was toen nog jong en kwam met veel beveiliging. Na verloop van tijd liep hij weg van de eretribune”, ziet Lucia. “Hij liep naar het publiek toe op het terrein. Daar zijn de mensen volop aan het dansen.”

“De beveiligers liepen met hem mee, zoals dat altijd gebeurt. Maar op een gegeven moment konden zijn beveiligers door de drukte niet meer dicht bij hem komen. Hij liep gewoon door en kwam dus los van zijn beveiligers. Het leek wel alsof hij weg wilde rennen en even vrij wilde zijn”, vertelt de oud-Statenvoorzitter.

Volgens Lucia was de beveiliging ‘verbaasd’ en deden er eerst alles aan om toch dichterbij te komen. Maar ze hadden snel door dat er geen sprake was van gevaar. “Hij verdween dansend in de menigte. Hij leek de Tumba-vibe helemaal te voelen. Iedereen om hem heen was ook heel vrolijk. Er werd voor hem geklapt en hij voelde zich vrij!”

De actie had veel impact gemaakt, tot op de dag van vandaag, vertelt Lucia. “Mensen waren allereerst verbaasd over de spontane actie. Maar hij leek zich óók echt heel op zijn gemak te voelen met de tumba-muziek. Daarover waren veel mensen onder de indruk. Ikzelf ook.”

Lucia schiet in een lach en voegt eraan toe: ‘El a drenta i baila sú tumba!” Hij danste weliswaar op de tumba, maar volgens Lucia danste hij tumba op zijn eigen manier.

Dertien jaar later gaat Lucia als Statenvoorzitter met Eerste en Tweede Kamerleden weer naar het Tumba-festival. Politici als Paul Rosenmöller (GroenLinks) blijken dan ook flink te genieten, zegt hij. Net als Willem-Alexander: eerst vanaf de eretribune, later op gewoon het terrein tussen de festivalgangers. “De politici hielden van de lange avond van het Tumba-festival”, is hem toen opgevallen. “Dat is positief om te zien.”

Lucia denkt dat het ook voor Willem-Alexander een bijzondere avond moet zijn geweest. De warme avond, de vriendelijke mensen, de muziek en dan ook nog los van de beveiliging. “Hij genoot zichtbaar. Het was gedenkwaardig voor hem en voor iedereen die er bij aanwezig was!”

De Wekelijkse Update

Blijf op de hoogte van de belangrijkste updates uit de Caribische gemeenschap. Abonneer je net als anderen ook op de gratis nieuwsbrief.