WILLEMSTAD – Festival di Tumba, het vierdaagse muziekfestijn waarin lokale artiesten strijden voor de kroon in de carnavalsoptochten, was dit jaar voor de Antillianen in Nederland niet gratis op de Nederlandse tv te zien.

De gekroonde rei di tumba 2017 (Tumba koning), Amos Balentin (36) staat in de Tumba historie op de tweede plaats in de categorie meest gekroonde Tumba artiesten. Balentin heeft in Nederland het carnavalseizoen altijd voor de televisie mogen meemaken.

Heimwee
“Het was niet altijd even leuk om de evenementen op Curaçao vanuit Nederland te volgen, omdat ik op dat moment heimwee kreeg. Toch wilde ik het niet missen. Mijn droom was om ooit aan het Festival di tumba als zanger deel te nemen en ik had een mooi concept in gedachten. Ik volgde de Tumba competities elk jaar live om te kijken of mijn concept nog uniek was’’.

Tumbaliefhebbers in Nederland betaalden dit jaar 79 euro (150 gulden) om het festival op de Nederlandse televisie te kunnen bekijken. Balentin vindt dit enerzijds geen slecht idee, want ‘het blijft business’. Hij vindt het wel jammer dat de kijkers in Nederland op het laatste moment op de hoogte werden gesteld dat ze moesten betalen.

‘Ons ding’
“Ik ben in Nederland begonnen met zingen. Nederland heeft van mij een artiest gemaakt. Mijn fans, familie en vrienden zijn ver van hun huis, ver van hun roots. Het is jammer om te zien dat het hen, waaronder ook mijn kinderen, moeilijk wordt gemaakt om een cultureel feest op de Nederlandse televisie te mogen meemaken. Het is ons ding. Al wonen deze Antillianen ver weg van huis, het zijn onze mensen. Zoals mijn Tumba lied zegt ‘un fiesta di pueblo e ko’ ’ki ta, un fiesta di nos ku nos’ (dit is een feest van het volk, een feest van ons allemaal), redeneert Balentin.

Karnaval 2017 wordt daarentegen door RTV-7 niet alleen op Curaçao, maar ook onder andere in Nederland uitgezonden. Curaçao Carnaval Goes Global (CCGG) vertoont de carnavalsoptocht online in acht verschillende talen. “Ik vind het een goed initiatief om de carnavalsoptochten gratis in Nederland uit te zenden, want Tumba is een unieke muziekstijl. Je moet je erin verdiepen om het te begrijpen.”

Afscheidsparade
De rei di tumba King 2017 gaat vooral genieten van de laatste carnavalsoptocht morgen, de afscheidsparade. Hij is blij dat de Antillianen in Nederland en niet-papiamento sprekende kijkers tenminste Karnaval 2017 wel live kunnen meemaken.