Maarten Schakel (l) en Farley Lourens, componist van 'Stobá di Tumba'

Maarten Schakel (l) en Farley Lourens, componist van ‘Stobá di Tumba’

WILLEMSTAD – “Winnen zal hij niet, maar historisch is zijn deelname wel een echte attractie.” Dat zegt Filomena ‘Elia’ Isenia over Maarten Schakel.

 
De Nederlandse Radio-DJ treedt samen met de band Wesu van Hector Sampson op tijdens het Tumbafestival 2014. Zijn tumba heet ‘Stobá di Tumba’ en is een compositie van voormalig tumbakoning Farley Lourens.

Dick Drayer was bij de generale repetitie en maakte de volgende reportage

Isenia die in 1991 en 2010 het festival op haar naam schreef, doet dit jaar voor de 22e keer mee. Ook zij zingt met Wesu en oefent net als Maarten, elke avond in Hofi Bill in Veeris. “Zijn tumba is goed, maar hij zal er meer diepgang in moeten brengen. Hij kan het, maar we moeten wel eerlijk zijn”, zegt Isenia. “Hij zal zich moeten inleven in onze cultuur, onze manier van zingen en in ons ritme.”

 
Nederlander
Maarten is de derde Nederlander die meedoet aan het Tumbafestival. In 1992 was Peter van der Pligt de eerste. Hij deed mee met het lied ‘Kumpli kuné’; de meest gedraaide Tumba dat jaar. Of Maarten zover komt? Aan zijn vrienden en kennissen die met hem mee repeteren zal het niet liggen.

 
Door Dick Drayer