Het Tumba Festival heeft een diepe betekenis op Curacao

Het Tumba Festival heeft een diepe betekenis op Curaçao

WILLEMSTAD – De tienkoppige jury van het Tumba Festival neemt hun taak heel serieus. Volgens Glenn Camelia, voorzitter van de jury, is het festival een feest maar heeft het ook een hele diepe betekenis voor het volk en de muzikanten.

 
De jury is verdeeld in categorieën om zo tot een evenwichtige puntentelling te komen. “Vijf juryleden richten zich op de tekst, de melodie en toonsetting van een tumba. Vier juryleden houden zich bezig met het arrangement en het ritme en een persoon focust erop of de tumba spontaan overkomt bij het publiek”, legt Camelia uit.

Favell Maduro in gesprek met juryvoorzitter Glenn Camelia

Publiek
De jury zit ‘hoog en droog’ tijdens het festival om zo niet beïnvloed te worden door het publiek. Soms is het publiek niet tevreden met de beoordeling van de jury maar volgens Camelia is dat meestal binnen een paar dagen na het festival weggeëbd.

 
Naast dat er soms tegenstand komt van het publiek, komen ook artiesten regelmatig hun beklag doen bij de jury. “Artiesten kunnen na het festival altijd bij ons langskomen om de puntentelling in te zien en uitleg te krijgen”, zegt Camelia. De finale van het Tumba Festival is vanavond.