Foto: Bobby Spier

ORANJESTAD – Traditionele Arubaanse muziek mag niet worden vergeten, vindt de Colombiaanse muzikant en producer Ivan Barrera. Hij startte een muziekzoektocht en blaast nu letterlijk het stof uit de nerven van oude LP’s om deze nieuw leven te geven.

De muzikant verhuisde in 2013 naar Aruba en begon te experimenteren met traditionele Arubaanse muziek in combinatie met bijvoorbeeld hiphop. Maar traditionele muziek was niet makkelijk te vinden. “Er is geen record store en geen documentatie”, legt hij uit. Daarom begon hij rond te vragen naar lokaal opgenomen muziek uit de jaren ’50, ’60 en ‘70. “Het werkte verslavend. Ik kwam bij veel mensen thuis en hoorde interessante verhalen over de muziek van toen.”

Door Bobby Spier 

Download audio hier

Omdat hij het belangrijk vond om de Arubaanse traditionele muziek voor eens en altijd te documenteren, startte hij in 2015 een grootschalige muziekzoektocht. Barrera ging van deur tot deur in Santa Cruz, Savaneta en San Nicolas, op zoek naar oude Arubaanse LP’s. “Ik kwam bij mensen thuis die blij waren dat er iets met de platen gebeurde. Soms stonden ze letterlijk tussen het vuil. Ik moest ze eerst helemaal schoonmaken voordat ik ze kon gebruiken.”

Zo ontving hij Arubaanse, Curaçaose en Bonairiaanse muziek uit de jaren ’40 tot en met ’70, opgenomen door lokale muzieklabels, zoals Padu Records, Caribia Records en Sabaneta Records. Daarin hoort hij de muzikale connecties met Cuba en Colombia en Afrikaanse roots terug. “Het Afrikaanse ritme hoor je in heel Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Dat ritme, komt voort uit iets vreselijks, namelijk het slaventijdperk. Maar dat heeft wel onze hele regio met elkaar verbonden.”

Verzet
Barrera is als onderdeel van zijn project op zoek gegaan naar muzikanten die nog leven en kwam zo bij de 88-jarige tambu-speler Vicente Ras uit en caha di orgel-speler Buchi Boekhoudt. Met beiden neemt hij nu een LP op in de traditionele stijl van vroeger. “In deze nummers wordt verzet tegen het huidige leven, zonder het direct politiek te maken”, legt hij uit. Volgens plan moeten de platen in het eerste kwartaal van 2019 uitkomen. Daarnaast brengt Barera sinds vorige maand mixtapes van de traditionele muziek op SoundCloud uit.

De producer hoopt dat de muziek door zijn werk de waardering krijgt die het verdient. “Door dit project hoor ik dat veel familieleden van de muzikanten van vroeger nu werken in hotels en restaurants, waardoor het erfgoed geen aandacht meer krijgt en de muziek dreigt kwijt te raken. De jongeren moeten zich realiseren dat het aan hen is om deze muziek te documenteren en het erfgoed te behouden.”