De datum 10 oktober 2010 heeft voor veel mensen in Nederland geen bijzondere betekenis, maar voor veel mensen op de eilanden is het een belangrijke dag. De Nederlandse Antillen gingen als land uit elkaar. Hoe staat het Koninkrijk er nu voor?

Milouska Meulens sprak daarover op NPO Radio 1 met John Samson van Caribisch Netwerk. Het programma ‘De Nacht is Zwart’ trok daar een uur voor uit.

Twee dingen die het meest opvallen
Het is inmiddels twaalf jaar na 10-10’10. De irritaties groeien, bijvoorbeeld door de bemoeienis uit Den Haag in het bestuur van de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De wat kleinere eilanden hoopten op meer welzijn en welvaart door een bijzondere gemeente te worden, maar op Bonaire is de armoede juist gegroeid dankzij politiek Den Haag.


Milouska Meulens in gesprek met John Samson

Armoede in de bijzondere gemeenten
“Mensen hebben in de Caribische gemeenten de overtuiging dat ze heel veel plichten hebben gekregen, maar de sociale voorzieningen niet helemaal”, vertelt John Samson. “In Nederland heb je de ww-uitkering; je kunt bijna driekwart van jouw loon krijgen als je werkloos wordt. In de Caribische gemeenten niet, daar kom je meteen in de bijstand terecht.”

‘De onderstand’, zo heet de bijstand in de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. “Wat zeer bijzonder is: er is geen bestaansminimum vastgesteld voor de Caribische gemeenten. Op de eilanden krijg je ongeveer zeventig procent van wat je minimaal nodig hebt om te kunnen bestaan”, vertelt hij aan Milouska Meulens. “Daarbij komt dat het leven daar fors duurder is.”

Bekijk of beluister de hele uitzending terug