WILLEMSTAD – Het orkaanseizoen is nog maar net begonnen en Curaçao maakt zich al op voor de eerste tropische storm dat het eiland zal aandoen. Het is druk op straat, er komt een avondklok en er is kritiek op de overheid die te laat zou zijn begonnen met voorlichting.

Omdat de kracht van de storm nog lastig in te schatten is, roept de premier inwoners op om zich voor te bereiden op het slechtste scenario en te hopen op het beste. De storm komt eerder aan dan verwacht: al op woensdagmiddag in plaats van de avond.


Verslag: Kim Hendriksen

Komst van de storm roept herinneringen op
Veel mensen denken aan 2010, toen Curaçao werd geraakt door het staartje van orkaan Tomás. In één nacht viel er meer regen dan normaal in een heel jaar valt. Een groot deel van het eiland ondervond hierdoor wateroverlast, in sommige wijken waren er overstromingen. Twee mensen verloren hun leven.

Niet alleen is het heel vroeg in het orkaanseizoen, ook de baan die de storm volgt is uitzonderlijk voor de abc-eilanden. Normaal gesproken worden Aruba, Curaçao en Bonaire ten noorden gepasseerd.

Bonnie zal waarschijnlijk woensdag aan in de middag juist ten zuiden van het eiland gaan passeren. Gevreesd wordt voor veel regen, plaatselijke overstromingen en schade aan de zuidkust, waar de mooie stranden zijn.

Avondklok
De verwachting is dan ook dat het ook woensdag druk op de straat zal zijn, met rijen supermarkten en tankstations. Op Curaçao gaat een avondklok in, vanaf 16.00 uur geldt de ‘toke de keda’ tot nader orde. Uitzondering geldt voor mensen met een vitaal beroep.

Opnieuw drukte verwacht
De meeste mensen op straat geven aan dat zij zich wel wat hebben voorbereid. Het is ook drukker dan normaal in de supermarkt. Producten in blik zijn schaars.

“Ik heb wat extra spullen in blik gekocht en ik heb alle losliggende spullen in mijn tuin opgeruimd”, vertelt een vrouw terwijl ze met een volle supermarktkar naar haar auto loopt.

Ondanks dat de storm het gesprek van de dag is, blijven veel mensen sceptisch. “We worden al jaren gewaarschuwd voor stormen die het eiland zouden aandoen, maar tot nu toe bleek dat vaak een storm in een glas water”, reageert iemand in de supermarkt.

Bonaire spreekt inwoners aan op eigen verantwoordelijkheid

Op Bonaire zijn alle scholen op woensdag 29 juni gesloten in verband met de aankomende tropische storm. Het eiland heeft verder geen avondklok ingesteld, zoals op Curaçao. De overheid geeft de bevolking vooral veel informatie over de verwachte windstoten en hoeveelheid regen die gaat vallen. Voor de rest benadrukt de overheid dat het ‘ieders eigen verantwoordelijkheid’ is om voorbereid te zijn op slecht weer.

Op de website van de gemeente worden hierover de volgende richtlijnen gegeven: ‘‘Nu we in het orkaanseizoen zijn beland is het nodig om altijd voldoende voedsel en drinkwater in huis te halen. Met name voedsel dat niet snel bederft. Het is ook handig om kaarsen of een zaklamp in huis te hebben mocht de stroom uitvallen. Laad ook daarom de mobiele telefoon zodat er nog communicatie nog lang  mogelijk is. Spreek ook nu al af naar wie je toe kan gaan als je je huis moet verlaten in geval van nood. Bij slecht weer en orkaan blijf binnen.’’

Bedrijven vroeg dicht
Veel bedrijven geven gehoor aan het advies van de overheid. Overal op het eiland wordt rondom verschillende bedrijven het terrein schoongemaakt. De losliggende spullen kunnen in een storm gevaarlijk worden. Winkeliers laten via sociale media weten dat ze woensdag in de vroege middag al dicht zijn.

Kritiek op kabinet Curaçao
Er is ook kritiek op het kabinet. De waarschuwing voor de tropische storm zou eerder moeten zijn afgegeven, vindt bijvoorbeeld de wijkleider van Ser’i Fortuna. Niet pas op maandag; twee dagen van tevoren. Juist de mensen die in armoede leven, hebben meer tijd nodig om zich voor te bereiden. Het vraagt ook tijd om hulp voor deze mensen te organiseren.

‘Aruba goed voorbereid’

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes heeft voor de bevolking van Aruba voor woensdag 29 juni een strak schema opgelegd. Zo moeten om 12 uur alle niet-essentiële winkels en overheidsdiensten de deuren sluiten. Om twee uur ’s middags geldt dat voor essentiële winkels, zoals apothekers, supermarkten en bouwmarkten. Om vier uur ’s middags stopt het openbaar vervoer met rijden en om zes uur ’s middags gaan de schuilkelders open.

In tegenstelling tot Curaçao heeft Aruba geen avondklok ingesteld. De ‘code rood’ die is ingesteld, geldt tot donderdagmiddag.

‘Waar zijn de schuilplekken?’
Veel inwoners op Curaçao weten niet waar de schuilplekken van de overheid zijn. Premier Pisas zei dinsdagavond in zijn persconferentie, een dag voor de storm, met meer informatie te komen. Intussen heeft de overheid vannacht op Facebook de plekken bekendgemaakt.

Dia di Bandera
Op 2 juli viert Curaçao normaalgesproken de Dag van het Volkslied en de Vlag; een dag die groots wordt gevierd in Willemstad. De grote tribune is door de komst van de storm niet opgebouwd. Premier Gilmar Pisas ziet het ‘erg somber’ in dat de activiteiten door zullen gaan. Na de storm komt een evaluatie.