Nasa satelliet foto laat zien hoe delen van sint Maarten onder water zullen verdwijnen. Foto Natuurstichting

Nasa satelliet foto laat zien hoe delen van sint Maarten onder water zullen verdwijnen. Foto Natuurstichting

PHILIPSBURG – Als de stijging van de zeespiegel zo doorgaat, zal Sint Maarten er over twintig tot vijftig jaar heel anders uitzien. Philipsburg, de internationale luchthaven, de cruise terminal, alle stranden en grote delen van het grondgebied op zeeniveau zullen dan onder water zijn verdwenen.

 
Dit staat in een zojuist verschenen rapport van de Natuurstichting over de effecten van klimaatverandering. Een kaart laat zien dat in dit scenario de Lowlands door het verdwijnen van Simpson Bay, de luchthaven en het omliggende gebied, een apart eiland dreigen te worden.

 
Rijzende zeespiegel
“Klimaatverandering zal serieuze gevolgen hebben voor St. Maarten,” stelt de Natuurstichting in haar rapport, dat zich voornamelijk richt op de gevolgen voor ecosystemen. De rijzende zeespiegel zal een invasie van tot nu toe onbekende soorten meebrengen en een aantasting van koraalriffen. Wetlands in de kuststreken en stranden moeten er ook aan geloven.

 
Actieplan
“Dit zijn cruciale habitatten en broedplaatsen voor bijvoorbeeld bedreigde populaties van zeeschildpadden,” aldus het alarmerende rapport.

 
De Natuurstichting beschrijft haar rapport als een nieuw actieplan voor klimaatsverandering. De reden om het nu uit te brengen is dat verschillende internationale bronnen suggereren dat het smelten van de West Antarctische ijskap “een belangrijke impact zal hebben op gemeenschappen in kuststreken overal ter wereld, met inbegrip van het Caribisch gebied.”

 
Het rapport stelt dat er diverse opties zijn om de effecten te verzachten, maar die zijn vooral gericht op de bescherming van ecosystemen en niet op de redding van Philipsburg of de luchthaven.

 
Door Hilbert Haar