Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Twaalf weken na de vervroegde verkiezingen op 25 juni die MEP won, dezelfde partij die het eerste kabinet Wever-Croes liet vallen, is het nieuwe kabinet Wever-Croes II geïnstalleerd. Premier Evelyn Wever-Croes heeft ‘alle vertrouwen’ in de nieuwe ploeg.

Het beëdigen van het nieuwe kabinet door de gouverneur, vond vanwege beperkte ruimte en de coronamaatregelen zonder pers plaats.

Na de beëdiging bij de gouverneur, is er een korte inhuldiging voor pers en publiek -foto: Sharina Henriquez

Vlak na de ceremonie rijden de nieuwe bestuurders in colonne naar het Bestuurskantoor (regeringszetel) waar voor de gelegenheid de hoofdweg is afgezet en een tribune geplaatst zodat pers en publiek uitgebreid foto’s kunnen maken. Opvallend is dat op dat moment de coronaregels weer versoepelen; de mondkapjes gaan af hoewel de ministers minder dan 1,5 meter van elkaar staan.

‘De regering kan het niet alleen, iedereen moet bijdragen’

Rechenell Statie, de jonge veelbelovende wielrenner die vier jaar geleden door een auto in de rolstoel belandde, is uitgekozen om zijn visie uit te spreken over de nieuwe regering. En die valt in de lijn van wat al eerder de afgelopen weken tijdens de formatie van het nieuwe kabinet is uitgedragen: ‘we kunnen het niet alleen, iedereen in het land moet bijdragen’.

Premier Wever-Croes herhaalt dat erna en zegt dat Aruba weerbaarder moet worden tegen de gevolgen van klimaatsverandering,  volksgezondheidsproblemen en economische tegenslagen.

De pers krijgt geen kans om vragen te stellen, de pas beëdigde bestuurders vertrekken al snel naar binnen om samen met familie en andere genodigden de installatie te vieren. Op een Whatsapvraag van Caribisch Netwerk aan de premier hoe zij haar nieuwe ministersploeg vindt vergeleken met de vorige, antwoordt Wever-Croes:

“Ik heb de onderhandelingsperiode met het team van Raiz als zeer constructief en positief ervaren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de gestelde doelen zullen behalen.”

Oppositie tegen benoemingen
De elf regeringsprioriteiten maakten de coalitiepartijen al op 19 augustus bekend. Op nummer één staat integriteit en goed bestuur. Maar juist daarmee heeft de oppositie in het parlement al voor de aanstelling van het nieuwe kabinet, moeite mee. Bij de behandeling van de kandidaatstelling van de ministers afgelopen vrijdag (17 september) stemden alle oppositiepartijen dan ook tegen de benoemingen. Ze misten de noodzakelijke informatie om die benoemingen te kunnen beoordelen, zoals CV’s en de verslagen van de screening van de kandidaten.

Accion21 gaf bij de installatie van het nieuwe parlement al aan dat ondanks het verzoek voor deze informatie, de oppositiepartij niet verwachtte die op tijd te krijgen voor het debat over de kandidaatstellingen. Wat dus gebeurde. Inmiddels heeft de partij aan de premier en minister van integriteit schriftelijk om deze documenten verzocht.

De coalitiefracties stemden zonder die informatie wel voor ‘hun’ ministerkandidaten waardoor er voldoende meerderheid in het parlement was om het nieuwe kabinet groen licht te geven. Grootste oppositiepartij AVP bekritiseert deze beslissing: “De fractieleiders van MEP en Raiz verzuimen hun controletaak en geven blindelings hun steun aan de ministers die de formateur heeft voorgedragen aan de gouverneur. Ze hebben hiermee afgedaan als bekwame parlementariërs”, aldus het Statenlid Ryçond Santos do Nascimento (AVP).