Foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Met een behoorlijke wijziging is de noodwet op Curaçao aangenomen. Er is onder andere toegevoegd dat het parlement twee keer binnen 24 uur moet vergaderen over hoelang de noodtoestand moet duren.

De noodwet geeft de regering wetten en regels om snel te kunnen handelen in geval van een noodtoestand, zoals tijdens een oorlog of een natuurramp of zoals nu, tijdens een pandemie. De landsverordening uitzonderingstoestand, zoals de noodwet op Curaçao heet, werd zes maanden geleden opgetekend maar is vertraagd door meerdere protesten tegen de wet.

Met de noodwet kan justitie ook gaan handhaven en boetes uitdelen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Voorzitter van het parlement, Ana Maria Pauletta licht de wijzigingen toe:

Ana Maria Pauletta over wijzigingen noodwet

Download de audio hier
.

De noodwet had er volgens de staatsregeling al lang moeten zijn. Daarom is coalitiepartij MAN, ondanks de protesten, tevreden dat dit eindelijk het geval is. Volgens de MAN-partijleider Steven Martina, is de wet uiteindelijk ‘toch positief uitgevallen’:

Steven Martina over de noodwet

Download de audio hier
.

Elf leden van de coalitiepartijen stemden voor, negen leden van de oppositie stemden tegen. Waaronder de oppositiepartij Kòrsou Di Nos Tur. “De aangenomen noodwet maakt deel uit van een inval-strategie van Nederland op Curaçao. De wet is op Curaçao niet nodig”, stelt Menki Rojer, van Kòrsou Di Nos Tur.

Menki Rojer over de noodwet

Download de audio hier
.

Rosea di Pueblo, voert actie. Foto: Dulce Koopman

De protestgroep Rosea di Pueblo, die manifestaties hield in de binnenstad tegen de nieuwe noodwet, zal blijven protesteren. “Wij moeten nog intern overleggen hoe de acties gevoerd zullen worden, maar het staat vast: wij stoppen niet.” Dit zegt Yolanda Faneyt, woordvoerder van Rosea di Pueblo.

Dat de behandeling van de wet eerder werd uitgesteld en dat er wijzigingen zijn doorgevoerd, geeft aan dat de acties van Rosea di Pueblo zinvol waren, concludeert Faneyt.