Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Ik ga mij ziek melden. Want nu met de shelter in place moet mijn bedrijf dicht en wij allemaal vanaf zondag twee weken thuisblijven. Ik weet niet of ik dan nog mijn salaris krijg”, zegt een werknemer in de autoverkoop. Hiermee hoopt ze in ieder geval nog een ziekte-uitkering te krijgen.

Aruba neemt steeds strengere maatregelen door de snelle toename van corona-gevallen. Gisteren kwamen er negen gevallen bij en er zijn nu 28 besmette personen, zegt de overheid. Ter vergelijking: het naastgelegen eiland Curaçao heeft acht gevallen.

Mensen vrezen steeds meer voor hun baan. De overheid verwacht dat 25 duizend mensen op straat komen. Dat komt vooral omdat door de dichte grenzen er geen toerisme meer is. Terwijl de Arubaanse economie voor 80 procent op toerisme draait.

Steeds meer bedrijven moeten ook dicht  om besmettingen tegen te gaan. De nieuwe maatregel shelter in place die zondag ingaat, betekent dat mensen alleen nog op straat mogen als ze boodschappen willen doen, sporten, tanken of naar de apotheek. Wie geen vitaal beroep heeft, moet dus thuis blijven.

Sociale Verzekering Bank op Aruba – foto: Sharina Henriquez

Ziekmelding door quarantaine
“We krijgen steeds meer ziekmeldingen. Dat is altijd met een crisis en zagen we ook met de financiële crisis, 911 en toen met de verdwijning van Natalee Holloway. Maar dit is een uitzonderlijke situatie ”, zegt Edwin Jacobs,  directeur van Sociale Verzekerings Bank (SVB).

Praktisch de hele beroepsbevolking (46.333 personen) krijgt als ze ziek zijn een uitkering van deze bank. Ook keren ze de basispensioenen (AOV) uit. “We hebben nog nooit een epidemie gehad waarbij mensen verplicht in quarantaine en isolatie moeten. Die melden zich dus ook ziek.” Mensen moeten in quarantaine ook al hebben ze geen ziektesymptomen.

Omdat de situatie nog nieuw is, zijn de gevolgen voor de fondsen van SVB nog niet duidelijk. Jacobs: “Wat we wel weten, is dat in maart vorig jaar we 2 miljoen gulden uitkeerden. Dat bedrag hebben we nu al halverwege deze maand uitgegeven.” Ook moet nog duidelijk worden hoeveel premie-geld binnenkomt. Bedrijven zijn al dicht door de situatie en dragen dan geen premies af.

‘Werkgevers adviseren hun personeel om zich ziek te melden’ -Edwin Jacobs, SVB-directeur

SVB heeft informatie dat ook werkgevers hun personeel adviseren om zich ziek te melden. “We kunnen nu niet erop uit om te controleren wie echt ziek is of niet. Dat gebeurt pas later en dan zullen we het verrekenen. We hebben wel een lijst van bedrijven die hun werknemers zonder salaris naar huis hebben gestuurd. Zonder inkomen heb je namelijk geen recht op een SVB-uitkering”, legt Jacobs uit.

Hoelang de thuisblijfmaatregel shelter in place duurt, is nog niet zeker. De regering had het gisteren over twee weken, maar maakt vandaag meer bekend.

SVB moet door deze maatregel ook dicht. Ze staan niet op de lijst vitale beroepen en sectoren. Jacobs: “We kunnen dan vanaf zondag geen ziekmeldingen meer aannemen.” De pensioenen worden vandaag overgemaakt. “We hopen dat de ouderen het dan nog vóór 1 april krijgen. Ze zijn toch een kwetsbare groep.”

Het bekendmaken van de nieuwe maatregelen zorgde weer voor lange rijen bij de supermarkten. Maar de rijen zijn ook langer omdat de supermarkten nu verplicht maatregelen moeten nemen om ophoping van mensen te voorkomen.