Foto: Pixabay

Update: De situatie omtrent het coronavirus verandert met de dag. Woensdagavond heeft de gemeente Saba besloten om vanaf donderdag de horeca en scholen te sluiten. Restaurant mogen alleen nog afhaalmaaltijden verkopen. Ook wordt thuiswerken streng aangeraden. Deze maatregelen blijven van kracht tot en met 9 april.

THE BOTTOM – De kleinste Caribische gemeente Saba is sinds maandag gesloten voor bezoekers via de luchthaven en de haven. Er is een uitzondering voor medisch personeel en Sabanen. Eilandbewoners die van buiten een van de zes eilanden terugkeren, moeten twee weken in quarantaine.

De gezaghebber van Saba, Jonathan Johnson, zegt dat deze maatregelen nodig zijn gezien de ‘kwetsbare positie van het eiland en gelimiteerde medische zorg.’ “Wij willen een lockdown voorkomen, aangezien we al een geïsoleerd eiland zijn.” Saba telt bijna tweeduizend inwoners en is het kleinste eiland binnen het Koninkrijk.

Traumahelikopter van Sint-Eustatius
Saba heeft een medisch centrum met plek voor acht patiënten en maar één isolatiemogelijkheid. Voor operaties en bepaalde specialistische ingrepen moeten patiënten uitwijken naar het ziekenhuis op buureiland Sint-Maarten. In geval van spoed moet eerst de traumahelikopter worden opgeroepen uit Sint-Eustatius. Die doet er 45 minuten over om naar het vliegveld van Saba te vliegen.

De scholen op Saba blijven vooralsnog open. “Er is nog geen besmetting op Saba. Daarom willen we zolang mogelijk de normale gang van zaken door laten gaan. Zodra het vermoeden bestaat dat er een besmetting is op het eiland, kan dit veranderen”, zegt de gezaghebber. De twee scholen van het eiland werken al aan een plan om online les te geven, mochten het toch tot een lockdown komen.

Kwart Sabanen afhankelijk van toerisme
Al het verkeer en vervoer loopt via Sint-Maarten. Sabanen kunnen ook met de ferry’s vanaf Sint-Maarten terugkomen. Vrachtschepen mogen wel aanmeren. De supermarkten op het eiland zijn grotendeels afhankelijk van import. De maatregelen kunnen ook invloed hebben op de banen en bedrijven: zo’n 25 procent van de bevolking is volgens het lokale toerisme bureau afhankelijk van toerisme.

400 internationale studenten
Veel Sabanen halen hun inkomsten ook uit het verhuur van woningen aan de 400 studenten van de Saba University School of Medicine. In april loopt het schooltermijn af en het is nog maar de vraag of de studenten terug kunnen komen in mei.

“De situatie rond COVID-19 ontwikkelt zich razendsnel wat betekent dat onze maatregelen ook aangescherpt kunnen worden”, zegt Johnson. Nu er een mogelijke besmetting op Sint-Maarten is, moet er opnieuw gekeken worden naar de situatie op Saba, aldus Johnson.