Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – De eerste persoon is op Sint-Maarten in quarantaine geplaatst op verdenking van besmetting met COVID-19. Dat betekent dat de maatregelen op het eiland worden aangescherpt. Alle vluchten worden per direct geweerd ook gaan alle scholen en ‘niet-essentiële bedrijven’ dicht. 

Aan de Franse kant (Saint-Martin) mogen inwoners alleen nog naar buiten in uitzonderlijke gevallen. Ook daar zijn alle vluchten geschrapt en scholen en niet-bedrijven gesloten (supermarkten en apotheken worden gezien als essentieel en zijn wel open).

Alleen inwoners mogen eiland op
In een aanvullende persconferentie maakte premier Silveria Jacobs zojuist ook bekend dat alleen inwoners met geldig Sint-Maartens identiteitsbewijs of registratiebewijs nog terug mogen keren naar het eiland.

Vluchten om toeristen terug te brengen
Bezoekers van Sint-Maarten kunnen het land wel nog verlaten. Zo is Air France KLM vandaag op het vliegveld om passagiers op te pikken. Ook medische en technische specialisten mogen alleen op uitnodiging van de overheid naar Sint-Maarten komen.

Verplichte zelf-quarantaine
Voor alle inwoners die terugkomen geldt dat ze verplicht 14 dagen in zelf-quarantaine moeten. Mensen die last hebben van symptomen – ook als ze de afgelopen weken niet hebben gereisd – kunnen bellen naar 914 of hun dokter.

Het lab van Sint-Maarten (Sint Maarten Labaratory Services) kan tests uitvoeren voor 19 verschillende soorten griep en daarna doorsturen via Guadeloupe voor tests op COVID-19.

Horeca vanaf woensdag dicht
Aan de Franse kant van het eiland is horeca sinds dinsdag 17 maart al verplicht gesloten. Maar aan de Nederlandse kant is alles vandaag nog gewoon open. Tot woensdag, want dan moeten alle bedrijven dicht, behalve essentiële bedrijven zoals apotheken en supermarkten.

Eerder hadden verschillende winkels en bijvoorbeeld sportschool Bel Air Fitness Centre al besloten te sluiten. McDonalds heeft alleen nog maar drive through open.

Vrachtverkeer wordt niet tegen gehouden. “Het is geen orkaan, er is water, elektriciteit en internet. Ga niet hamsteren”, benadrukte de premier in de persconferentie. Ook doet ze een oproep om fysieke afstand van elkaar te bewaren.

‘Nog geen officiële coronabesmetting’
De man waarvan wordt verdacht dat hij besmet is met het coronavirus was naar het Verenigd Koninkrijk gereisd via Miami.

De eerste test in Guadeloupe was positief, nu moet het nog door het RIVM in Nederland worden bevestigd.