Foto: CBS - Toeristen in winkelstraat Bonaire

KRALENDIJK – Het coronavirus houdt ook de mensen op Bonaire bezig. Ze maken zich zorgen. Ook vinden eilandbewoners dat ze weinig informatie krijgen van de instanties over wat ze precies moeten doen. 

Het bestuur van Bonaire zegt ‘nauw samen te werken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland als het gaat om protocollen voor het coronavirus’. “Bij de vliegvelden op de BES-eilanden zijn posters met informatie voor toeristen opgehangen”, vertelt het RIVM.

Maar hoe zit het met voorlichting voor de eilandbewoners zelf? Uit een rondvraag op het eiland blijkt dat die zich zorgen maken. Een moeder geeft aan dat ze graag wilt weten hoe ze het virus onder haar jonge kinderen kan voorkomen. Voorlichting op de school van haar kinderen heeft ze nog niet gehad.

Toeristische trekpleister
De World Health Organisation (WHO) geeft internationale richtlijnen die door elk land worden toegepast op de eigen situatie. “Er zijn in elk land andere omstandigheden waarmee rekening moet worden gehouden. Ook is de situatie qua uitbraak in elk land verschillend”, zegt het RIVM.

Wat betreft Bonaire moet er ook rekening worden gehouden met de toeristische functie van de Caribische gemeente. Gemiddeld meren er wekelijks vier cruiseschepen van over de hele wereld aan op Bonaire en landen er zo’n twaalf vluchten uit Nederland.

Taxichauffeur Papi Manuel maakt zich zorgen over de vele toeristen die ook deze week weer van de cruiseschepen komen en die veel van zijn dienst gebruik maken. “Ik pak hun koffers beet, ik schud ze de hand. Ik weet dat ik mijn handen flink moet wassen.” Ook hij mist instructies van de overheid.

Beleid hetzelfde als in Nederland
Het RIVM zegt dat het beleid in de bijzondere Caribische gemeenten hetzelfde is als in Nederland: “indien klinisch niet erg ziek: thuis-isolatie, anders opname in isolatie in het ziekenhuis.” Daarbij heeft Bonaire volgens het RIVM voldoende isolatiecapaciteit om besmette gevallen in quarantaine te zetten.”

Voor vragen over het voorkomen van besmetting verwijst de dienst naar de website van RIVM. Daar vinden bezoekers informatie over hoe het virus zich kan verspreiden en welke maatregelen je kunt nemen om de kans op besmetting te beperken.

Eilandbewoners over coronavirus – Door Marit Severijnse