Foto: John Samson

DEN HAAG – Door de corona-pandemie heeft Curaçao besloten alle bezoeken aan het eiland te weren. Alleen ingezetenen mogen het eiland nog op. De afgelopen dagen zijn er veel vragen over wanneer je wel of niet terug mag vliegen. Hoe zit dat?

Curaçao ziet Europa als ‘risicogebied’. Ook mensen die in Nederland wonen, worden daarom voorlopig niet toegelaten. Op de vraag hoe lang precies deze maatregel gaat duren, kan de regering nog niet zeggen.

Toeristen op Aruba, Bonaire en Curaçao kunnen terug naar Europa. KLM laat indien nodig lege toestellen naar de eilanden vliegen om gestrande passagiers terug te halen.

Terug naar Curaçao
Wie wel naar Curaçao worden toegelaten, zijn mensen die op het eiland wonen en dus daar ingeschreven staan. De luchtvaartmaatschappijen kijken in eerste instantie of mensen een retourticket hebben of kunnen bewijzen dat ze ingezetene zijn.

Niet voor een begrafenis
Curaçaoënaars die in Nederland en elders in Europa wonen zijn dus voorlopig niet welkom. Dat geldt ook als iemand op het eiland overlijdt en je naar de begrafenis wil gaan, laat minister Zita Jesus-Leito van Transport weten.

Niet via ‘sluiproutes’
Op sociale media is te zien dat toeristen, zakenlieden en partners die niet op Curaçao wonen, andere vliegroutes overwegen om toch het eiland te bereiken. “Sluiproutes”, zegt minister Jesus-Leito, “die worden ook geweerd.”

Niet voor verhuizing
Ook mensen die al van plan waren om naar het eiland te verhuizen zullen nog in Nederland moeten blijven. Wie zich al heeft uitgeschreven, krijgt daarmee nog geen toegang tot de vluchten vanuit Amsterdam en komt ook niet binnen op luchthaven Hato.

In quarantaine bij aankomst?
Eenmaal op luchthaven Hato wordt eerst gecheckt of je ingezetene bent en of je in goede gezondheid keert. Sommige Europese landen kunnen mensen verplicht in quarantaine plaatsen. Curaçao doet dat niet, zoals sommige media dat wel hebben gemeld.

“Mensen worden bij aankomst natuurlijk getest en gevraagd of ze in vrijwillige quarantaine kunnen gaan”, aldus minister Jesus-Leito. “Dat houdt in: thuis blijven en voor een bepaalde periode niet met anderen in contact komen.”

Veel vragen 
KLM en Tui hebben het de afgelopen dagen alsmaar drukker met bezorgde reizigers. Veel reizigers van de Caribische vluchten klagen op sociale media over de trage informatievoorziening van de afgelopen dagen.

Net als KLM blijft Tui voorlopig naar Curaçao vliegen. “Dit blijft vooralsnog het geval tot en met 22 maart. Als reizigers zelf eerder terug willen, dan kunnen zij kosteloos omboeken indien plaats beschikbaar. Klanten kunnen omboeken via de lokale reisleiding of via het lokale TUI kantoor op Curaçao.”

Ook de regeringsvertegenwoordiger van Curaçao in Den Haag krijgt veel vragen van bezorgde reizigers en familieleden. “We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Dat gaat voornamelijk via sociale media”, zegt een woordvoerder.


Minister Zita Jesus-Leito beantwoordt vragen van bezorgde reizigers.