Foto: Luchthaven van Bonaire

KRALENDIJK – Vluchten vanuit Europa mogen vanaf zaterdag niet meer naar Bonaire vliegen. Het is een van de onlangs aangekondigde maatregelen tegen de komst van het coronavirus op het eiland. Vrijdag schrapten Curaçao en Aruba ook al alle vluchten uit Europa.

De Koninklijke Marechaussee en de douane van de luchthaven van Bonaire brengen de protocollen in kaart om Flamingo International Airport voor te bereiden op de komst van het coronavirus. De directie van de luchthaven kon vandaag nog steeds niet reageren op telefoontjes met de vraag om verdere toelichting.

Coronavirus hoog op agenda
De Koninklijke Marechaussee voert de grenspolitietaken uit op de luchthaven. Ze zijn niet direct betrokken bij de bestrijding van het coronavirus, maar hebben wel de taak om de juiste instanties te informeren als ze een probleem tegenkomen.

Het coronavirus is een vast punt op de agenda tijdens hun dagelijkse briefing. “We krijgen elke dag informatie van het RIVM over de laatste ontwikkelingen en we volgen alle adviezen nauw op,” vertelt Eddy Bouff, onderofficier van de Koninklijke Marechaussee op Bonaire.

Nadruk op persoonlijke hygiëne
Persoonlijke hygiëne onder werknemers is nog altijd een van de belangrijkste adviezen. Robert van Kapel, Hoofd Persvoorlichting bij de Koninklijke Marechaussee in Nederland, laat weten dat hun staf-arts onlangs nog in het Caribisch gebied is geweest om het daar over te hebben.

Van Kapel legt verder uit dat de marechaussee constant monitort wat er speelt en alarm slaat als zich een geval voordoet. “Als er bijvoorbeeld twijfels zijn bij een luchtvaartmaatschappij over de gezondheid van een persoon aan boord, dan heeft de marechaussee daarin een alarmerende rol.”

Op Bonaire wordt er in dat geval contact opgenomen met het Openbaar Lichaam Bonaire. “Die de patiënten op hun beurt weer doorverwijst naar de GGD”, aldus onderofficier Bouff.

‘Dit lag in de lijn der verwachting’
Net als de Koninklijke Marechaussee krijgt de douane ook dagelijks informatie over de laatste stand van zaken. Operationeel leidinggevende Raynold Wilsoe denkt dat het vliegveld goed is voorbereid op de komst van het virus.

Volgens Wilsoe lag het in de lijn der verwachting dat Bonaire ook het reisadvies zou aanscherpen. “Toen we het nieuws kregen dat Curaçao geen Europese vluchten meer toelaat, volgde er hier snel een overleg over wat Bonaire hiermee moest doen.”

Nog geen screening reizigers
Toch is er volgens Wilsoe nog geen sprake van een screening van reizigers. Op de website van Flamingo International Airport staat sinds gister dat er wel screening wordt toegepast op het vliegveld. Het is niet duidelijk op wat voor manier dit gebeurt en of dit geldt voor binnenkomende reizigers of mensen die het eiland verlaten.

Ook het douanepersoneel neemt de hygiënische maatregelen serieus. Op het vliegveld, maar ook in de haven heeft de douane voor het personeel handgel beschikbaar gesteld.