Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – “We zien steeds meer Curaçaoënaars die ons steunen langs de route. Dit jaar zien voor het eerst ook veel bedrijven die kleur durven te bekennen. Een succes”, zegt de voorzitter van de Curaçao Gay Pride Frank Holtslag. “Maar, we zijn er nog niet!”

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Deze week staat in het teken van de Gay Pride op Curaçao. Het is de zevende keer dat dit evenement wordt georganiseerd, maar nog niet eerder wordt de Pride zo goed bezocht. Zeker 1500 mensen zijn aanwezig op de Pride, die donderdag van het Riffort in Otrobanda, via de Pontjesbrug naar het Wilhelminaplein in Punda liep.

‘Geen vergunning’
De Pride Walk begint zeven jaar geleden, met een handjevol mensen op een parkeerplaats. De droom was om een Pride te organiseren, dwars door de binnenstad van Willemstad. Maar om verschillende redenen, zoals inmenging van kerkelijke organisaties die het evenement weten tegen te houden en het niet op orde hebben van de vergunningen, lukt het de organisatie steeds weer niet en moeten ze uitwijken naar andere locaties.

Nu lijkt het jaarlijkse evenement op de rit: “op Facebook zie je dat veel bedrijven en mensen hun profielfoto tijdelijk hebben aangepast naar de kleuren van de Pride. Dat waarderen we heel erg”, zegt Holtslag.

Wetsvoorstel ‘Same Sex Marriage’
Een jaar geleden werd tijdens de Gay Pride een wetsvoorstel overhandigd aan parlementariërs Giselle Mc William en Stephen Walround. Mc William was donderdag weer aanwezig, maar nu in de functie van minister van Economische Ontwikkeling. “Ik ben hier vandaag als minister, maar ook als Yu di Kòrsou (kind van Curaçao) en mens. Ik zal altijd mijn bijdrage blijven leveren, mijn steun blijven geven om gelijke rechten te realiseren. We hebben nog een lange weg te gaan maar ik blijf dit proces steunen”, aldus de minister.