Foto: Natasja Gibbs

DELFZIJL – De Antilliaanse moeders, die vorig jaar succesvol een kiosk openden op station Delfzijl, zijn deze maand ternauwernood ontsnapt aan een sluiting. Dankzij hulp van de stichting Spoor na Werk maken ze eind augustus een doorstart.

Onder de naam Mothers United openden zes alleenstaande moeders vorig jaar juni de stationsrestauratie. ‘Een droom die uitkomt’, reageerde de Curaçaose Nariela Martis  toen in tranen van vreugde. En dat geldt voor alle moeders: “Dit is voor ons een manier om uit de bijstand te komen en onze zelfstandigheid terug te krijgen.”

Nachtmerrie
Maar de droom van de zes moeders dreigde dit jaar in een nachtmerrie te ontaarden toen het stationsplein op de schop ging. “Het was een zandbak en niemand kon er komen. De zaken gingen daardoor achteruit en ze kwamen in financieel zwaar weer”, vertelt Silly Udema van Bewonersbedrijf Delfzijl. Samen met dit bedrijf hielp zij de moeders bij de opening van de kiosk. Maar na de financiële tegenslagen lukte dat niet meer.

De dag dat de droom begon

Toen de zes Antilliaanse moeders vorig jaar juni hun stationsrestauratie openden was Caribisch Netwerk daar ook bij. Bekijk de videoreportage van die dag hier.

“Nadat het financieel slecht ging was het een zware tijd om het allemaal op orde te krijgen. We hebben er echt slapeloze nachten van gehad. Hoe moest het nou verder?”

Uiteindelijk kwam begin deze maand het verlossende antwoord: “de ondernemersstichting Spoor na Werk neemt het project Mothers United van Bewonersbedrijf Delfzijl Noord over”, laten de moeders weten. Een van de moeders, Nariela Martis, wordt in het nieuwe concept bedrijfsleider.

Nieuw concept
Yvonne Gaasendam van Spoor na Werk: “Met hulp van de gemeente wordt het nu een werk- leerbedrijf waarin ook statushouders een plek krijgen.” En het Antilliaanse concept dan? “Dat blijft. We hebben afgesproken dat we in ieder geval twee keer per week een Antilliaanse daghap blijven aanbieden en de pastèchi blijven natuurlijk, dat is een begrip geworden in Delfzijl.”

Definitieve opening
Op 26 augustus is de stationsrestauratie weer definitief open en zal dan van maandag tot en met vrijdag open zijn van 7.30 uur tot 19.00 uur.