Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Om twaalf uur vanmiddag sloot Venezuela opnieuw de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao. Vissers en de Kustwacht hebben nog wel doorgang. Het luchtruim is eveneens al deels gesloten.

Het nieuws brak via de Venezolaanse commandant van de integrale, operatieve militaire zone (Zodi). Hij meldde dat de grenzen tot nader order dicht moeten op last van de regering om de ‘nationale soevereiniteit te bewaken’. Officieel heeft de Arubaanse noch Nederlandse overheid de sluiting bevestigd. De Curaçaose regering heeft wel een melding op haar Facebook pagina dat zowel de zeegrens als luchtruim dicht is. Het was de bedoeling dat humanitaire hulpgoederen via Curaçao het land binnen zouden komen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Venezuela haar grens met de eilanden sluit. In januari vorig jaar deed het Zuid-Amerikaanse buurland dit om met name smokkel van goud en andere waardevolle grondstoffen te voorkomen. In april ging de grens weer open toen minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in Venezuela hiertoe een akkoord tekende met de toenmalige Venezolaanse vicepresidenten.

Toevloed van gevluchte Venezolanen
De eilanden, met name Aruba en Curaçao, worden de laatste weken overspoeld met gevluchte Venezolanen. Ze verdwijnen meestal in de illegaliteit waardoor het aantal moeilijk is te schatten. Het gaat in ieder geval om duizenden Venezolanen die de afgelopen jaren hun toevlucht op de eilanden zochten.

Frank Valeño (39) is een van deze illegalen. Hij werkt (illegaal) in de bouw op Curaçao. Hij is bang dat het sluiten van de grenzen met de ABC-eilanden zijn thuisland weer een stap dichterbij een burgeroorlog brengt. “Het is heel erg dat Venezuela de grenzen opnieuw sluit, want nog steeds veel Venezolanen verdienen wat extra’s door handel met de ABC-eilanden.”

‘Er is eigenlijk genoeg voor iedereen, maar het wordt niet goed verdeeld’
Ondanks de schrijnende situatie in Venezuela komen verreweg de meeste Venezolanen met het vliegtuig naar Aruba of Curaçao, om vervolgens te blijven en geld te verdienen voor hun familie. Ook de familie van Valeño is nog in Venezuela. Hij is naar eigen zeggen alleen naar Curaçao gekomen om zijn gezin te onderhouden. “Ik heb onder twee regimes geleefd, onder (de overleden president Hugo) Chávez en nu Nicolás Maduro. Onder Chávez was het niet altijd makkelijk, maar onder Maduro is de situatie geëscaleerd. Mijn familie heeft te eten, maar het is allemaal zo duur, dat ze moeten rantsoeneren. Er is eigenlijk genoeg voor iedereen, maar het wordt niet goed verdeeld.” Valeño is bezig met het aanvragen van verblijfspapieren, maar dat proces is nu helemaal vastgelopen.

De Arubaanse premier meldt dat de afgelopen paar maanden ook veel meer asielaanvragen, meer dan tweehonderd, zijn binnengekomen.

Inzamelingsactie op Curaçao. Foto: Kim Hendriksen.

Curaçao is een van de logistieke hubs voor internationale hulp, onder meer uit de VS. Carlos Rivas en Jennifer Sifontes van Venex hebben begrepen dat alleen provincie Falcón de grens heeft gesloten. Venex is een organisatie die opkomt voor de belangen van Venezolanen op Curaçao. “Wij blijven gewoon voedsel, medicijnen en andere producten inzamelen en sorteren. We wachten op instructies van de overheid van Curaçao over hoe we de spullen gaan vervoeren naar Venezuela.”

Protest tegen Curaçao als hulp-hub voor hulp aan Venezuela – foto: Jan Huurman

Demonstratie
De lokale regering wil echter de indruk vermijden dat Curaçao zich hiermee in de Venezuela-crisis mengt. Een demonstratie vandaag van bezorgde bewoners aangevoerd door enkele vakbonden die tegen het plan zijn van logistieke hub, bleef beperkt tot enige tientallen deelnemers.