Foto: Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Sinds de beslissing dat Curaçao een logistieke hub wordt voor internationale hulp aan Venezuela, wordt op het eiland ook levensmiddelen ingezameld.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

Eén van de plekken is Toto, een supermarkt in de Renaissance Mall. Twee dozen liggen al aardig gevuld met producten als maismeel, spaghetti en rijst om naar Venezolaanse families te sturen.

“De hele dag lopen mensen in en uit de winkel die spullen komen brengen en daar zijn we hartstikke blij mee. Ook op de andere locaties zijn al aardig wat spullen binnengekomen”, vertelt Rivas Carlos, voorzitter van Venex. Dat is een organisatie die opkomt voor de belangen van Venezolanen op Curaçao.

Venex is dus alvast begonnen met het inzamelen van levensmiddelen. Hiervoor zijn vijf winkels, vijf kerken en twee supermarkten aangewezen waar je de producten kan doneren.

Houdbaar voedsel en medicijnen
“Omdat we nog niet weten vanaf wanneer we de hulp kunnen gaan versturen naar Venezuela, roepen we vooral op om houdbare producten te doneren die nog een tijdje meekunnen”, aldus Carlos.

Premier Eugene Rhuggenaath heeft aangegeven pas met de humanitaire actie te willen beginnen als de zittende president Nicolás Maduro de grenzen opent of als hij aftreedt als president. Dit om niet de indruk te wekken dat Curaçao meewerkt aan een militaire actie.

Tot die tijd zal Venex alle ingezamelde goederen opslaan in een loods. Op de website van Venex staat een lijst met producten die gedoneerd kunnen worden. Deze lijst zal waarschijnlijk nog wijzigen als spullen binnenkomen. “Op dit moment zoeken we dus houdbare levensmiddelen en medicijnen. Want daaraan is het grootste tekort”, aldus Carlos.