Foto: regering van Aruba

ORANJESTAD – Lucht- en zeeverkeer is weer mogelijk tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire.

Zaterdag tekende de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in Venezuela een akkoord met de regering aldaar om de Venezolaanse sanctie op te heffen.

Op 6 januari sloot het Zuid-Amerikaanse land de grenzen. Dit omdat de eilanden als doorsmokkelhaven van waardevolle edelmetalen als goud zouden worden gebruikt, zei de Venezolaanse regering toen. Daarna greep het land de Europese sancties tegen Venezuela aan, om de grenzen dicht te houden.

Strenge grensbewaking
De Arubaanse regering laat in een eerste reactie weten dat ze de grenzen streng bewaakt en ‘geen illegaliteit’ accepteert. “Alle personen die Aruba binnenkomen, moeten aan de eisen voldoen. Venezolaanse producten mogen alleen worden geïmporteerd met bewijs van herkomst.”

De regering zegt dat met het opheffen van de sanctie, de relatie met Venezuela weer is ‘genormaliseerd’.