Foto: Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Valse facturen en nog meer vermoedens van fraude en corruptie binnen de overheid die met de vuilstort in Sint Maarten te maken hebben. Dat blijkt onder andere uit het grootschalige onderzoek van justitie naar criminaliteit rondom deze afvaldump.

Of dat een reden is dat er nog altijd geen oplossing is voor deze bijna 30 jaar oude dump in de hoofdstad, kan het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wel dat de vuilstort meer is dan alleen een probleem voor het milieu en de volksgezondheid.

Tekst gaat verder na de video

Door Tim van Dijk en Sharina Henriquez

Want zegt hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink: “Waar afval is, is over het algemeen sprake van criminele activiteiten. Omdat er heel veel geld mee is te verdienen als je de afval in strijd met de regelgeving organiseert.” Vooral als de barrières niet hoog zijn zoals op Sint Maarten, zegt hij.

Het is daarom moeilijk te begrijpen dat de overheid op dit moment relatief simpele en snelle oplossingen zoals een controle bij de toegang tot de dump niet bij de beheerder afdwingt. Dat erkent ook Steenbrink:

“De trackrecord van dit land op gebied van fundamenteel verbeteren van afvalverwerking is niet sterk. Ik heb de afgelopen tijd wel veel nieuwe plannen gehoord en krachtige bewoordingen. Ik ben geen politicus. Maar ik constateer wel heel nuchter dat hele korte termijn-maatregelen, als een controle bij de ingang van de dump, dat die tot op heden nog niet georganiseerd is.”

Afval uit buitenland
De aanpak van de afvaldump is één van de grote wederopbouwprojecten dat de overheid samen met de Wereldbank moet realiseren. Begin september beloofde premier Leona Marlin-Romeo dat er snel,  ‘binnen weken’, een oplossing op tafel zou liggen. Het is inmiddels een maand verder zonder resultaat. De vuilstort is in ieder geval nog vrij toegankelijk om afval te storten.

Afval dat overigens ook van buiten komt. Steenbrink: “Vanuit het Franse deel van Sint Maarten want daar moeten mensen betalen voor afval en hier is het gratis. Er zijn ook signalen dat het afval komt vanuit cruiseschepen, Saint Barth en andere landen waar ik nu niet nader op inga.”

Levendige handel
Als je op de vuilstort komt, zie je een levendige handel in afval. Het zijn vooral Dominicanen die in deze gevaarlijke situatie werken. Overal zijn er kleine brandjes, uitstekende glasscherven, metalen pinnen en een misselijkmakende geur die in je haren en kleren blijft. Een man met een groot aantal biljetten betaalt een groepje Dominicanen uit. “Hij heeft een bedrijf en wij verzamelen ijzer voor hem. Nee, ik weet niet wat hij met het ijzer doet”, aldus één van hen.

Ze willen anoniem blijven. Vaak heeft dat te maken met hun status. Er is namelijk een grote groep Dominicanen die zich illegaal op het eiland heeft gevestigd voor werk.

Iets verder loopt een opvallend geklede man met een grote witte hoed in afvalzakken te wroeten. Ook een Dominicaan. “Ik heet Juan Manual Haddocks en ik werk hier twee jaar. Op de vulkaan, zo noem ik het hier.” Echt zorgen maakt hij zich niet over zijn gezondheid.”Er is niets waar je niet dood aan gaat.”