Foto: Sharina Henriquez

PHILIPSBURG – De vuilstort midden in de hoofdstad van Sint-Maarten is door orkaan Irma een nog groter probleem geworden. Voor de veiligheid en gezondheid van mensen op bijna heel het eiland.

Carlos Mendez werkt al 20 jaar bij de vuilstort. Sinds de orkaan woont hij daar ook met vrouw en kind. “Ik heb mijn huis verloren, daarom ben ik hier gekomen.”

Door Sharina Henriquez (Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling)

De brandweer meldt dat het de 32e keer is dit jaar dat zij moeten uitrukken voor een brand op de vuilstort. Ze komt alleen bij uitslaande branden. Immers smeult de dump elke dag door de gassen ondergronds als gevolg van het bij elkaar gestort afval.

‘De dump is een bom die op exploderen staat’ – OM Sint-Maarten

De verantwoordelijke minister Miklos Giterson noemde de dump bij zijn aanstelling begin dit jaar een ‘gigantische moordenaar’. Daarna startte het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek. De dump is een bom die op exploderen staat, concludeert het OM nu al. De Wereldbank is ook betrokken in het kader van de wederopbouw na Irma, om mee te helpen aan een duurzame oplossing.

Maar omwonenden en ook bewoners van andere wijken als Belair, St. Peter, Cole Bay zijn sceptisch. Sommige verhuizen naar wijken waar minder overlast is. Maar dat wordt steeds moeilijker. De meer dan 30 jaar oude vuilstort groeit nog steeds, tot 42 meter nu. Orkaan Irma alleen zorgde voor een groei van 30%.

Het orkaanpuin ligt in een nieuw ontstane vuilstort, die ‘baby dump’ wordt genoemd. En ook deze staat nu regelmatig in brand. En er is een derde vuilstort bij Port de Plaisance aan het ontstaan, zegt het OM, waar bootwrakken en glasvezel worden gedumpt.

‘De geur is er elke dag, ook als er geen brand is’ – ondernemer Susan Piscione

Susan Piscione heeft samen met haar man een fietsenzaak in Simpson Bay. Op een afstand van zo’n 10 kilometer van de dump, maar ook zij hebben er last van. Soms kunnen ze in het kantoor achter de winkel, niet werken vanwege de rook. “De geur is er elke dag, ook als er geen brand is. Mensen zijn eraan gewend geraakt. Maar ik ben wel erg bezorgd. Voor wat het kan betekenen voor je gezondheid.”

Zij draagt met trots een T-shirt gemaakt door Laurens Pfennings, die hiermee een duidelijk signaal wil afgeven en ook hoopt meer mensen te bewegen om iets te doen. Er staat op: ‘I survived Irma only to be poisoned by the dump’. Piscione:  “Mensen zijn wat laconiek hier. Toch denk ik dat ze nu er wel genoeg van hebben.”

De regering zit op minder dan 1 km van de dump – foto: Sharina Henriquez