Foto: Pixabay

LEIDEN – Waarom worden er op de Caribische eilanden zoveel mensen gedood? En hoe krijg je dit aantal omlaag? Met een databank willen wetenschappers antwoorden vinden op deze vragen. Het zou  justitie en politie op de eilanden kunnen helpen om het aantal moorden omlaag te krijgen.

“Ruwe cijfers laten zien dat het aandeel moorden op de eilanden tien tot twintig keer zo hoog is als in Nederland. In verhouding met de bevolking op de eilanden is dat enorm”, zegt wetenschapper Marieke Liem die het onderzoek leidt. 

De databank die Universiteit Leiden gaat opzetten, is voor alle zes Caribische eilanden in het Koninkrijk. Daarin komen belangrijke gegevens over de zaken, slachtoffers, daders en eerdere criminele voorgeschiedenis en hun veroordeling. “De resultaten zouden op de eilanden én in Nederland ook gaan helpen bij de opsporing en berechting van verdachten”, aldus Liem.

Over een paar jaar minder doden?
Als
 Nederland en de eilanden beleid willen maken om moorden zoveel mogelijk te voorkomen, dan is dit project volgens wetenschappers ‘essentieel’. “Justitie en politie kunnen weinig met alleen de ruwe moordcijfers”, aldus Liem.

Gangs in Nederland
De onderzoekers zijn benieuwd naar de relatie tussen Curaçao en Nederland als het gaat om moord. “Met de databank zou je kunnen zien hoe conflicten zich verplaatsen. En in hoeverre doden onder Antillianen in Nederland te maken hebben met die conflicten op de eilanden.”

Justitie-top heeft hoge verwachtingen

‘Een zeer positieve ontwikkeling’, noemt procureur-generaal Roger Bos de komst van de databank. De top van het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint-Maarten en de drie Caribische gemeenten verwacht hiermee criminelen straks sneller te kunnen oppakken.

“Een verdachte die zich in Nederland wil verstoppen, valt dankzij de databank snel door de mand”, aldus Bos. Justitie verwacht met de databank ook te kunnen voorkomen dat criminelen zich gaan verplaatsen naar andere landen en gebieden in het Koninkrijk.

“Bovendien krijgen we als justitie zelf op Curaçao meer inzicht waar we op kunnen focussen”, aldus Bos. Wat dat oplevert? “Dat kunnen we pas zeggen als de vergelijking is gemaakt.”

Import-moorden?
Er kan ook iets anders aan de hand zijn op de eilanden, wat het hoge aantal moordcijfers verklaart, waarschuwt Liem. De zogenaamde ‘import-moorden’ uit buurlanden zoals Venezuela. “In sommige gebieden en landen van Europa, zoals Montenegro, zie je ook dat veel criminelen uit andere landen daar komen om deals te sluiten. Daar vinden ook veel afrekeningen plaats.”

Belangrijk
Zo’n databank bestaat al in Nederland en die blijkt belangrijk. “De Nederlandse politie heeft ook niet één overzicht. Je moet ook nog eerst langs het Openbaar Ministerie, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en zo nog zeven andere instanties om een goed overzicht te krijgen”, aldus criminoloog Marieke Liem.