De meeste bewoners weten precies door wie inbraken en overvallen worden gepleegd. Foto: Elisa Koek

De meeste bewoners weten precies door wie inbraken en overvallen worden gepleegd – foto: Elisa Koek

BANDA BOU – “Toeristen zijn niet veilig en wij zijn niet veilig”, zegt een bezorgde bewoner van Westpunt. Zo’n veertig mensen zijn bijeen gekomen bij hotel Kura Hulanda in Westpunt om te praten over een oplossing voor overvallen in dit deel van het eiland.

Volgens Tirso Petroudis van Fundashon Vishon Banda Bou (ViBa) is de afwezigheid van politie een bekend probleem: van de vijfhonderd agenten van Curaçao, zijn er slechts 28 aangewezen voor Banda Bou. ViBa is daarom al enige tijd in overleg met de overheid en de politie. Volgens John Reuben, die ‘Saving Westpunt’ begon en waar binnen een week honderden mensen achter zich schaarde op Facebook, moet er niet gewacht worden op hulp van bovenaf.

Een reportage van Elisa Koek

Twee overvallen op toeristen waren voor Reuben reden om zijn buren te peilen wie er in was voor actie. De meeste aanwezigen zijn het met hem eens, maar toch kan men er niet uitkomen. Ideeën als een ‘neighbourhood watch’ worden door sommigen de hemel aangeprezen terwijl anderen het nut er niet van inzien. “Ik wil vooral peilen wie er in is voor actie voor zelf patrouilleren door de buurt, maar de meesten zagen dit toch niet zitten.”

Heel Banda Bou beschikt over 28 politieagenten.

Heel Banda Bou beschikt over 28 politieagenten.

Samenwerken
Voorlopig sluit Reuben zich daarom aan bij de acties van ViBa. De stichting werd zo twee jaar geleden opgericht en kaart behalve criminaliteit, ook het algemene gebrek aan voorzieningen aan op Banda Bou. Zo is er een nieuw plan gemaakt om de niet-functionerende brandweerpost te voorzien van brandweermannen en een rijdende wagen. Afgelopen vrijdag is afgesproken met de politie maandelijks samen te komen. “We bespreken dan onze plannen en hoe we die kunnen samenvoegen in die van hen”, zegt Petroudis.

Geen oplossing
Of dit de oplossing is, blijft de vraag. Het gebrek aan blauw op straat is daarmee niet opgelost. De meeste bewoners hebben inmiddels ook het vertrouwen verloren in de politie. “Ik denk dat er snel actie moet komen”, zegt Reuben. “Ik hoor namelijk al jaren dat er iets gaat veranderen en vergaderingen zijn, maar er gebeurt nooit iets. Daarom denk ik dat we zelf ook iets moeten doen.”

Petroudis sluit zich aan bij de mening van Reuben. Ook hij denkt dat bewoners zelf iets moeten gaan doen. “We weten allemaal dat er geen geld is bij de overheid en voorlopig moeten we het doen met die 28 agenten. Ik denk dat we dus zelf ook iets moeten doen, maar wel in samenwerking met de politie. Door bijvoorbeeld tips te geven aan de politie, kunnen ze efficiënter werken. Meestal weten we namelijk precies wie de inbraak heeft gepleegd.”

Door Elisa Koek