De protestmars tegen toenemende criminaliteit kende een hoge opkomst - foto: Sharina Henriquez

De protestmars tegen toenemende criminaliteit kende een hoge opkomst – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Tussen de zevenhonderd en duizend mensen namen donderdag deel aan een protestmars tegen toenemende criminaliteit op Aruba.

Opvallend is dat demonstranten de groene slogan van het kabinet Mike Eman een andere betekenis geven, namelijk groen licht voor criminaliteit. “Dat is het groen van Mike Eman, zijn hele kabinet en zijn slijmballen”, zegt een boze protestant.

Een videoreportage door Sharina Henriquez:

Mevrouw Obispa woont in een volkswijk in Noord en vertelt over het wonen daar. “Ze steken je banden lek. Als ze denken dat jij gaat praten (met de politie) dan bedreigen ze jou.” Ze heeft het over groepjes dat ‘allang opgesloten hadden moeten worden’ en beaamt dat het ook om ‘gangs’ gaat die haar het leven lastig maken.

Eén van de organisatoren van de mars is ondernemer Hubert Dirks die aangeeft dat de grootste problemen overvallen en wapens zijn. “60 overvallen in de afgelopen 10 maanden. Reken maar uit: zes per maand!”

Meer geld
De betogers liepen vanaf het hoofdpostkantoor door het centrum naar het Bestuurskantoor waar het kabinet zetelt. Ze kwamen daarbij ook langs het politiekantoor. Een deel van de demonstranten geeft de politie de schuld te weinig te doen. Maar velen hebben ook begrip en willen juist dat de politie meer mankracht en geld krijgt. Korpschef Dolfi Richardson beaamt dat zij extra geld kunnen gebruiken: “Met meer mensen en middelen kunnen we veel meer bereiken.”

Bij het Bestuurskantoor overhandigt de organisatie van de mars een manifest. Onder luid boegeroep komt premier Mike Eman naar buiten en ook de minister van Justitie en twee andere collega-ministers. Hij neemt het manifest in ontvangst en zegt dat het kabinet dezelfde zorgen deelt maar dat het belangrijk is dat het probleem eensgezind wordt aangepakt. Hij nodigt de organisatie direct uit om aan tafel te gaan.

Na ongeveer een half uur komt de organisatie weer naar buiten, tevreden. “Ik heb gevoel dat de minister-president, minister van Jusitie en alle andere ministers ook op de hoogte waren van de pijn en bezorgdheid van de bevolking. En ze zijn meteen akkoord gegaan met onze eisen en hebben getekend. We zijn heel erg blij”, zegt Dirks.

Toezeggingen
Het kabinet heeft een drietal punten toezegd: veiligheid wordt prioriteit met zero tolerantie voor criminaliteit en illegaliteit. Het kabinet past zijn begroting voor 2017 aan met 10 miljoen florin extra voor criminaliteitsbestrijding. En het politiekorps krijgt meer middelen voor meer blauw op straat.

Niet iedereen reageert blij. “Het moet wel snel gebeuren, anders is het weer een loze belofte van de regering”, zegt een demonstrant. Hij blijft opstandig schreeuwen tegen het politiecordon: “Nee, ik ga alleen naar huis als ik jouw wapen meekrijg. Dan voel ik me pas veilig.”

Door Sharina Henriquez