Foto: Roelie van Beek

WILLEMSTAD – Het ‘rastadorp’ bij Brakkeput op Banda’riba is al jaren geleden leeggelopen, nadat de politie daar herhaaldelijk binnenviel op zoek naar cannabis. De meeste bewoners zochten hun toevlucht in Nederland. Opperhoofd Ras Mozes blééf, en zette zijn strijd voor de legalisatie van cannabis voort.

Door Roelie van Beek

Cannabis is geen drugs, het is een medicijn, aldus Ras Mozes, die 62 jaar geleden op Curaçao werd geboren als Edward Koeiman. De ‘heilige plant’ werd door hem bij de honderden gekweekt.

Dat kwam hem op celstraf te staan. Het verblijf in de gevangenis, destijds bekend onder de naam Bon Futuro, viel Ras Mozes zwaar.

‘Illegale dingen’
Na zijn vrijlating keerde hij terug naar het inmiddels schaars bewoonde rastadorp. Om nieuwe invallen van de politie te voorkomen, wordt er geen cannabis meer geteeld. Hij rookt ook geen wiet meer, zweert Ras Mozes. “Ik gebruik alleen CBD olie, dat is door de overheid toegestaan. Illegale dingen doe ik niet meer, ik wil hier veilig kunnen wonen, begrijp je.”

‘Cannabis is geen drugs, het is een medicijn’, zegt Ras Mozes

Curaçao heeft een zeer geschikt klimaat voor het kweken van cannabis, aldus de ex-wietteler. En cannabis is niet moeilijk om te planten, legt Ras Mozes uit: “U moet een beetje geduld hebben. Wanneer u goede zaden heeft gekocht, dan doet u elk van die zaden in een bekertje met aarde. En dan drukt u met uw vinger dat zaadje naar beneden. Daarna giet u water op de aarde. Na drie dagen zult u het zaad zien opkomen.”

Nu er gesproken wordt over het legaliseren van cannabis voor medische doeleinden en gekeken wordt naar mogelijkheden voor lokale wietteelt, lijkt zijn strijd op een einde te komen.

‘Goed voor het eiland’
“Als het gelegaliseerd wordt, dan neemt de oorlog om drugs af”, vervolgt hij. “Dan zal er minder geweld, minder criminaliteit op het eiland zijn. Iedereen kan het gaan planten. Dat is goed voor de mensen, goed voor het eiland, het zal onze economie er weer bovenop helpen.”