Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – Zowel de Inspectie voor de Volksgezondheid als minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur zijn vóór de legalisatie van cannabis voor medische doeleinden. De vraag is wie de cannabis op Curaçao gaat telen voor de productie van THC-olie. Kruidengenezer Dinah Veeris is een van de eersten die openlijk interesse toont voor wietteelt.

Tekst gaat verder onder de video

Door Roelie van Beek

“We moeten wachten tot het legaal is, zodat we die stap kunnen zetten”, zegt Veeris. “Er gaat dan nog wel studie aan vooraf. Je moet weten wat je plant: de Cannabis Sativa, of de Ruderalis. Er zijn meerdere soorten. Je kunt niet zomaar beginnen te planten en het gaan verkopen, je moet het goed voorbereiden.”

Controle
THC, afkorting van Tetrahydrocannabinol, is een psycho-actieve stof: je kunt er high van worden. “Een groep mensen op Curaçao is daar verslaafd aan. Er zijn ook kinderen die verslaafd zijn aan marihuana. Daar moeten we wel aan denken en het gebruik van cannabis voor medische doeleinden goed reguleren”, zegt Veeris.

“Als je het gaat telen en de olie gaat produceren, moet je ook weten hoeveel THC daar in gaat. Daarop moet goede controle zijn.”

‘THC-olie heel effectief’
Veeris pleit voor samenwerking met de overheid en een informatiecampagne voor het publiek. “Medische cannabis is wereldwijd een ‘topic’. Het gaat om een hele oude plant, deze bestond al drieduizend jaar voor Christus. THC-olie kan heel effectief zijn bij de behandeling van ernstige ziekten, maar mensen moeten goede aanwijzingen krijgen hoe het te gebruiken.”

‘Er is voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van cannabis’ – minister Camelia-Römer

Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid zegt open te staan voor legalisatie van cannabis. “Ik heb binnen de coalitie aan de orde gesteld of cannabis voor medicinale doeleinden al dan niet vrij moet worden gegeven. Als er voldoende politiek draagvlak voor is, zal er een procedure worden ontwikkeld waarbij het product wordt beschreven en er voorwaarden aan worden verbonden.”

Traditionele geneeswijzen
De minister zegt overtuigd te zijn van de voordelen van cannabis. “Net zoals ik overtuigd ben van het nut van traditionele geneeswijzen, van onze kruiden. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van cannabis.”

Ook inspecteur-generaal Jan Huurman van de Inspectie voor de Volksgezondheid erkent dat er op Curaçao indicaties zijn voor het gebruik van cannabis. “Onder meer kinderen met epilepsie kunnen baat hebben bij cannabisolie.”