Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – Een brief van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) heeft tot boze reacties geleid bij parlementsleden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland. Uit de brief blijkt dat de geschillenregeling – waar al acht jaar op wordt gewacht – geen prioriteit heeft.

Door de geschillenregeling kan een onafhankelijke rechter de knoop doorhakken bij ruzies tussen de eilanden en Nederland over het statuut dat de relaties en macht regelt. Maar de Nederlandse regering lijkt niet mee te willen werken.

Een reportage over de geschillenregeling tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag – door John Samson

Volgens Tweede Kamerlid Alexander Pechtold (D66) roept de brief van de staatssecretaris meer vragen op dan antwoorden. Eerste Kamerlid Kappen (SP) waarschuwt dat de geschillenregeling politiek erg gevoelig is in Nederland. “Er zit een diepe overtuiging in Nederland dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag zitten.”

Parlementslid Giselle Mc William (MAN) van de Curaçaose delegatie vindt dat Nederland de eilanden ‘gijzelt’ met het uitblijven van de geschillenregeling. 

Knops wil nu eind 2018 met een voorstel komen, maar de delegaties zijn niet tevreden over zijn brief. De delegaties houden er rekening mee dat de Nederlandse regering opnieuw met een aangepaste wetsvoorstel gaat komen. Zij eisen daarom duidelijkheid, om nog meer vertraging te voorkomen.  

Forse kritiek
Oud-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) paste het wetsvoorstel voor een geschillenregeling begin 2017 nog aan en stuurde die begin vorig jaar naar de Raad van State. Die bracht toen een advies uit, maar dat advies heeft de Nederlandse regering tot nu toe geheim gehouden. De Raad van State zou forse kritiek hebben op het plan.